dobro pogledajte i provjerite

Varaždinci oprez! Pojavile se krivotvorene novčanice od 500 kuna!

Objavljeno: 19.06.2018. 16:08

Zadnja izmjena: 19.06.2018. 16:20

Na našem području prije otprilike mjesec dana utvrđena je pojava krivotvorenih novčanica u apoenu od 500 kuna. Navedene novčanice nisu jedinstven slučaj, obzirom da su se krivotvorine od 500 kuna pojavile i na području Međimurske i Koprivničke županije. Saznajte kako provjeriti i otkriti lažnu novčanicu. 

Ovim putem Policijska uprava varaždinska upozorava sve građane, posebno trgovce i djelatnike novčarskih ustanova, na pojavu krivotvorenih novčanica. Apeliraju na sve one koji posumnjaju u neispravnost novčanica da obavijeste policiju na broj 192 ili svoje sumnje prijave najbližoj policijskoj postaji, a kako bi se građani i sami zaštitili te provjerili autentičnost novčanica koje prime u ruke, dovoljno je slijediti upute Hrvatske narodne banke.

OSJETI! 

Dodirom utvrdite kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Karakteristika je pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koju imaju običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! 

Pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerite vodeni znak, zaštitnu nit i providni prozorčić.

TITRAJ!

Laganim titranjem novčanice provjerite slike aplicirane na metaliziranu foliju (hologram/kinegram) i elemente tiskane prelijevajućom bojom.

PROVJERI!

Detaljno provjerite sve zaštitne elemente, prvog i drugog stupnja, uz uporabu pomagala (UV svjetiljka, povećala, IR kamera i dr.).

Komentari