nevjerojatna prijevara

Varaždinka 'partneru' s interneta uplatila 22.000 eura da dođe živjeti s njom, a onda...

Objavljeno: 26.09.2023. 10:23

Zadnja izmjena: 26.09.2023. 10:23

Foto: Ilustracija (Fotografija ne prikazuje aktere ni mjesto događaja)

Policijski službenici PU varaždinske zaprimili su kaznenu prijavu 69-godišnjakinje zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare.

Prema informacijama iz Policijske uprave varaždinske, ona je tijekom mjeseca svibnja na društvenim mrežama stupila u kontakt s nepoznatom osobom koja ju je uvjerila da se poznaju od ranije i da se on nalazi u Americi te joj je obećao romantičnu vezu odnosno da će doći živjeti sa njom u Hrvatsku. Nakon toga je od istog dobila poruku da je krenuo na put te da su ga na putu zarobili, a da je on na njezino ime poslao paket sa obiteljskom ušteđevinom i zlatom kako bi ga ista preuzela.

Nakon toga je dobila poruke od dostavnog poduzeća koji su joj potvrdili zaprimanje paketa i zatražili plaćanje osiguranja, dostave paketa i plaćanje carine. Na društvenoj mreži je potom dobila obavijest o nasljedstvu-darivanju 380.000 eura, ali uz uvjet da prvo mora platiti neke troškove, da bi ista potom u nekoliko navrata izvršila uplate raznih iznosa na razne inozemne račune otvorene u Italiji i Španjolskoj. Kako paket kao ni nasljedstvo nije dobila shvatila je da je prevarena. Materijalna šteta procjenjuje se na oko 22.000 eura. Policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku počinitelja ovog kaznenog djela.

- Upozoravamo građane kako se u ovom slučaju radi o Romantičnoj prijevari, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara u kojoj se prevarant pretvara da želi romantičnu vezu, a cilja žrtve na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte kako bi ostvario protupravnu imovinsku korist. Upozoravamo građane da budu oprezni pri komunikaciji na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje - upozoravaju iz policije.

Komentari