povjerenstvo za procjenu štete

100 milijuna kuna za ublažavanje posljedica elementarnih nepogoda - evo koliko ide Varaždinskoj županiji

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.12.2017. 15:31

Zadnja izmjena: 12.12.2017. 15:33

Državno povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda, kojim predsjeda saborski zastupnik iz Varaždinske županije Josip Križanić, donijelo je na sjednici u utorak prijedlog odluke o dodjeli žurne pomoći za ublažavanje posljedica elementarne nepogode prijavljenih ove godine.

Riječ je o raspodjeli 100 milijuna kuna koliko je nedavno Vlada RH-a dodjelila za ublažavanje spomenutih posljedica - 70 posto za poljoprivredu, a ostalo za štete na drugim područjima. Prema toj odluci, 70 %  navedenog iznosa dodijelit će se za štete nastale na obrtnim sredstvima u poljoprivredi za oštećenike koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika te kojima je potvrđena šteta na obrtnim sredstvima u rasponu od 50 do 100 posto. Riječ je o iznosu od 69,95 milijuna kuna.

-Važno je za napomenti da će zbog smanjenja administrativnog opterećenja najmanja  isplaćena šteta biti u iznosu od 500,00 kuna dok će najviša šteta biti isplaćena u iznosu do 350 tisuća kuna - zaključio je Križanić i dodao kako sveukupna šteta od nepogoda u ovoj godini iznosi gotovo 3,5 milijardi kuna

Varaždinskoj županiji oko 4 milijuna kuna

Preostalih gotovo 30 milijuna kuna je za sanaciju šteta na stambenim objektima te komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi. Gotovo 3,8 milijuna kuna ide za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba, a preostalih 25,7 milijuna za štete nastale na komunalnoj i cestovnoj infrastrukturi na području deset županija među kojima je i Varaždinska.

Kako poručuju u priopćenju, što se Varaždinske županije tiče, za ukupnu štetu od otprilike 43,8 milijuna kuna, koliko je potvrđeno u Registru šteta, stići će ukupno 4,12 milijuna kuna. Od toga nešto više od dva milijuna kuna namijenjeno je za sanaciju šteta na županijskim cestama. Nešto više od dva milijuna kuna je za štete u poljoprivredi, dok je 35 tisuća kuna namijenjeno za sanaciju šteta na stambenim objektima fizičkih osoba.

 

Komentari