mnoštvo raznolikih tema

FOTO Na aktualnom satu pokrivena i komunalna pitanja, ali i sudski sporovi Grada teški 385 milijuna kuna

Objavljeno: 24.10.2017. 19:30

Zadnja izmjena: 24.10.2017. 19:30

Foto: Viktor Hranić

Na aktualcu je čak 12 vijećnika iz praktički svih stranaka iskoristilo svoje pravo da postavi pitanje. Pokriven je cijeli niz tema - od čisto komunalnih, poput onih o kafiću Aquamarin i Kučanske rampe pa do 385 milijuna kuna teških sudskih sporova koje vodi Grad.

S obzirom na vrlo bogat sadržaj aktualca, mi ćemo se ovdje detaljnije pozabaviti samo nekima od njih - ali i spomenuti što su ostali vijećnici pitali i kakve su odgovore dobili

'Što sa zapuštenim zgradama?'

- Nedavno su u jednom glasiluu snimili niz ruševnih i oronulih kuća u Varaždinu o kojima se nitko ne brine. Moje je pitanje gradonačelniku što se planira poduzeti s ovim objektima? - upitao je Robert Puja.

- Ne možemo ulaziti u privatne objekte. Samo za one objekte koji su opasni i u gradskoj su jezgri možemo natjerati vlasnike da se brinu o njima. Takvih objekata imate u svim gradovima svijeta, a ne možemo ući unutra s odredom čistača. - odgovorio mu je Čehok, na što je dogradonačelnik Avar dodao da je Grad dosad dao pola milijuna kuna za obnovu pročelja i spomeničku rentu.

'385 milijuna kuna teški sporovi'

- Nedavno je objavljeno da Grad ima sporove teške 385 milijuna kuna. Nadam se da neće završiti poput spora Novogradnja d.o.o. gdje grad mora isplatiti 700 tisuća kuna plus 500 tisuća kuna sudski troškova. Na svu sreću ima i sporova koje je grad dobio. Je li novac uplaćen od tvrtke koja je izgubila spor s gradom? - upitao je HDZ-ov Damir Laljek.

- Imamo jako puno sporova, negdje se pokušavamo nagoditi, negdje izbjegavanje ročišta, ili barem da privolimo suprotnu stranu da sjedne s nama i razgovara.... Kad Grad vode odvjetnici, onda to znači da ste nadrljali. - replicirao mu je Čehok.

'Šesterokatnice usred obiteljskih kuća?'

- Načinjene su izmjene gradskog urbanističkog plana tako da se sada u zoni gdje su obiteljske kuće mogu graditi šesterokatnice. To je katastrofa! - obratio se svojim vijećničkim pitanjem Neven Bosilj Čehoku.

- Ne znam kako je došlo do toga, sumnjam da je to mogao napraviti Nepoznati Netko, ne mislim da se bivša vlast koristila Bandićevim metoda promjene GUP-a. Svakako možete predložiti promjene GUP-a. - odgovorio mu je Čehok.

- Kafić Aquamarin stoji neiskorišten neko vrijeme - već je godinu dana kako je otišao najmoprimac. Pitanje je zamjenici Malenici - postoji li plan s tim kafićem i u kojoj je fazi taj plan? Proračun gubi oko 100 tisuća kuna godišnje. - postavio je pitanje SDP-ov Bruno Ister.

- Vlasništvo nad kinom nema Grad nego Pučko otvoreno učilište (POU). Kafić je predvojak kina, nije grad izgubio novac (86 tisuća kuna), POU je to kompenziralo prodajom ulaznica. Djelatnosti kafića i kina nisu bile u suglasju, mogu Vam o tome dati dokumentaciju. - odgovorila je Malenica, osvrćući se i na Isterovo opetovano pitanje o dodatnim objašnjenjima.

'Zašto se kupuje plin iz Daruvara?'

- Zašto Gradski bazeni kupuju plin od daruvarskog Darkoma a ne od Termoplina? Kada će uspostaviti ravnoteža između 2 partnera Termoplina, u kojemu grad ima 51% vlasništva, a ostalo Topolnjak? Grad nema nikoga u Upravi, nema većinu u Nadzornom odboru. Članovi SDP-a koji su sada u NO-u ne predstavljaju sadašnju vlast u Termoplinu. - upitao je vijećnik Lige za Varaždin Davor Patafta.

- Kupuju od Darkoma jer su pobijedili na natječaju... ni Vijećnica ne kupuje od Termoplina, to je liberalizacija tržišta. Što se tiče Nadzornog odbora - mora se sazvati izvanredna skupština i moramo imenovati osobe koje će predstavljati Grad. Nisam sretan što je ista osoba predsjednik skupštine, član NO-a i šef računovodstva. Toga nema u povijesti čovječanstva. - odgovorio mu je Čehok.

'Tko je dao dozvolu Univerzalu za Brezje?'

- I ranija je vlast odlučila da zona Brezje nije zona za gospodaranje otpadom. Univerzal je ovih dana ipak takvu dozvolu dobio - i to od upravnog odbora Varaždinske županije, pa su 3 dana slavili u goricama. Kako je moguće ako Grad proglasi neku zonu neprikladnom, a da neke druge instance to ipak omoguće? - upitao je Željko Bunić.

- Nije me bilo 2 dana i čudi me da je naš službenik to potpisao. Ja nisam za to da to bude za obradu otpada - dobro je da je to prethodno vijeće tako odlučilo. - odgovorio je Čehok.

- Jedan od naših službenika postupio je direktno suprotno mišljenju pročelnika, pokrenuli smo sankcije, sudski ćemo osporavati ovu odluku. Po zakonuu mora proći 15 dana prije no što odluka postane izvršna, ovo je bilo gotovo u 2 dana. - nadodao je Avar.

Kotlovnice, parkirališta, tereni

  • Alen Kišić je pitao o žalbama stanara da je jučerašnja kiša izazvala previše vode na rotoru Filićeve i Krležine. Isto tako je pitao kad će se riješiti pitanje obnove kotlovnica za koje je izdvojeno 2 milijuna kuna. Čehok je negirao da je bilo lokvi, ali i da je pitao komunalce oko toga. Avar je pak izjavio da će se za 7 do 10 dana riješiti i problem kotlovnica.
  • Bilo je i dosta rasprave po pitanju Kučanske rampe, za koju je Patafta izjavio da novoponuđena rješenja nisu baš najbolja - a Čehok mu uzvratio kako to treba prepustiti struci.
  • Vijećniku Denisu Mladenoviću odgovoreno je da je planirano 30 tisuća kuna za vježbališta na otvorenom i da se još odlučuje o lokaciji.
  • Lovorki Gotal Dmitrović odgovoreno je da će se Sveučilištu Sjever dodijeliti ili povoljno prodati i komad zemljišta za kojega su iskazali interes. Ujedno smo saznali da je izvršeno uzorkovanje 
  • Vijećniku Marijanu Cepancu odgovoreno je da će se riješiti pitanje zaobilaznice kako bi se riješile gužve koje stvaraju kamioni u Gospodarskoj ulici.
  • Mirni Amadori obećano je da će se zemljište kod rotora u Filićevoj urediti kao parkiralište.
  • Vijećniku Lešini Malenica je odgovorila da će se u prostorima negdašnjeg kina Dom staviti centar kreativnih industrija - koje su usmjerene na zaradu i zapošljavanje.
  • HNS-ovom Dejanu Težaku rečeno je da će se pokušati izbjeći prometna gužva kakva se dogodila tijekom ovogodišnjeg polumaratona.
  • Vjeran Strahonja je tražio da se zbog zaštite zgrada izbjegne posipanje snijega solju i da se uvede druga supstanca kakva se koristi u Danskoj - oko čega je nastala prepirka je li to uopće isplativo.

Komentari