prva sjednica 2018.

3 teme dominirale na Gradskom vijeću - zbog usijane rasprave Habijan izrekao stegovnu mjeru

Objavljeno: 30.01.2018. 16:30

Zadnja izmjena: 30.01.2018. 18:25

Foto: Luka Šalamun

Na današnjoj je sjednici aktualni sat bio standardno ispunjen raznolikim pitanjima - a izvan uobičajenih okvira jedino je otišla rasprava između Čehoka i Bosilja u kojoj je ovaj drugi čak zaprijetio i tužbom gradonačelniku.

Osim već uobičajenih pitanja o neuređenim cestama (osobito Bombellesova prema Dravi), odlaganju otpada i neuređenom prostoru kod Coninga, te pitanje duga Grada JUGS-u od 21 milijuna kuna, aktualcom su dominirala 3 ključna pitanja - preuređenje Bazena Varaždin, efekti rukometnog prvenstva te Nadzorni odbor Parkova. 

'Dedeki su razmišljali 180 godina unaprijed'

Pitanje efekata upravo završenog Europskog rukometnog prvenstva pokrenula je SDP-ova vijećnica Ljubica Križan, a u tom smjeru je išlo i pitanje HNS-ovog Dejana Težaka. Ona je izjavila da smo očekivali i zaradu za ugostitelje, a i veću prezentaciju Grada.

- Ali osim šatora nismo ništa primijetili. Čula sam usput da su neke ekipe čak i dnevno dolazili u naš grad. - napomenula je Križan, dok je Težaka zanimalo otkuda je pronađeno još 100 tisuća kuna za financiranje. Čehok je u svom odgovoru istaknuo kako je uloga Vijeća razvijati i ono što je od javnog interesa, a možda komercijalno nije isplativo.

- O efektima je jako teško raspravljati, hvala Bogu da smo uspjeli se dogovoriti da smo u proračun od Varaždinske i Međimurske žapnije dobili sredstva, župani su pokazali benevolentnost, a ne feudalni mentalitet da se brinemo samo za granice našeg grada ili općine. - odgovorio je Čehok, dodajući kako nemamo smještajnih kapaciteta, ali da je dobro ako ih ima u nedalekom Svetom Martinu na Muri. Potom je ipak naveo da se očekuje nekih 4 do 4,5 milijuna kuna prihoda, pa se obrušio - aludirajući na Bosilja - na neke doktore matematike koji se ne razumiju u ekonomiju.

- Mi ne gradimo dvoranu za 10 nego za 500 godina. Pogledajte kako su naši dedeki - neuki za naše doktore matematike - gradili HNK, platili dvostruko više nego što su prvotno planirali. Da je to napravio Čehok - s lancima bi me vozili. A kazalište stoji 180 godina i stajat će još 180 godina. - slikovito se izrazio Čehok.

'Do ljeta u obnovu Bazena'

Pitanje Bazena Varaždin i njihovog - kako su ga nazvali - ruševnog stanja pokrenuli su SDP-ov Bruno Ister te Vlado Sevšek iz Lige za Varaždin. Obojica su ukazala praktički na iste probleme - krov koji prokišnjava, zapuštenu teretanu, neadekvatan prostor za masažu, te ujedno predložili natkrivanje vanjskog bazena.

Bazeni vape za svekolikom obnovom i dogradnjom - treba na vrijeme započeti, možda prvo s energetskom obnovom. - istaknuo je Ister, a Sevšek upitao postoje li planovi ili projekti za ozbiljniju rekonstrukciju i proširenja. Čehok je na to odgovorio da se prema istraživanju Regionalne energetske agencije ne može postići energetska ušteda od 50%.

-. Da se uložilo 2014. ne bi bilo teškoća. I ono što su neki procijenili za 1,5 milijun kuna, naši su stručnjaci shvatili aa se može napraviti za 400 tisuća kuna. Uskoro idemo i na krov - uz vašu pomoć i vaše ručice do ljeta idemo na sanaciju Bazena. Nemojmo se zalijetati s natkrivanjem bazena, mislim da to nije previše pametno. - izjavio je Čehok.

'Prešli ste Rubikon, gradonačelniče!' 

Najviše je pak bure izazvala rasprava koju je potaknuo SDP-ov Neven Bosilj, osvrčući se na imenovanja u Nadzorni odbor (NO) Parkova.

- Prešli ste neku vrstu Rubikona, jer ste u u NO Parkova postavili osobu koja je u vrijeme inkriminiranih radnji zbog kojih se vama sudi bila predsjednica Odbora, a imenujete i drugu osobu koja se vodi u drugom sporu protiv vas. Zanima me radi li se o nekoj vrsti sukoba interesa i nagrađivanju svjedoka za njihovo svjedočenja? - upitao je Bosilj Čehoka, predlažući uz to da se gradonačelnika izuzme u donošenju odluka vezana za 3 spora.

- Kozu derete oko mojih sudskih procesa - a vi ste pravomoćno osuđeni za klevetu. Ne želim tužiti - ali gospođa Hajduk Vučić nije bila predsjednica NO u vrijeme inkriminiranih djela, a vodila je zakladu 14 goidina bez jedne kune naknade. Ja nisam pravomoćno osuđen i zato nemojte stalno spominjati moje postupke jer to ide meni u korist - izbore ste izgubili hametice, a u NO-ima će biti oni ljudi koji znaju raditi u njima. - uzvratio je Čehok.

- Za klevete ćete morati odgovarati na sudu. Nisam optužen za klevetu, vozio sam se bez pojasa - a vi imate 60 milijuna kuna... - replicirao je Bosilj, na što mu je predsjednik vijeća Habijan oduzeo riječ.

- Ovo su preteške riječi s obje strane, ovo je posljednji put da sam dopustio takvu rapsravu o pravomoćnim i nepravomoćnim presudama. - ukorio ih je Habijan, na što se Čehok ispravio da Bosilj nije osuđen za klevetu, nego za uvredu.-

Molim ne spominjite druga imena u kontekstu mojih optužnica. - završio je Čehok burnu raspravu s Bosiljom. 

 

Komentari