Petary Besenyei zvijezda aeromitinga u Varaždinu

Objavljeno: 31.01.2011. 10:25

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:08

Varaždin je u lipnju domaćin velikog međunarodnog aeromitinga, na kojem će gledatelj moći vidjeti i Mirage F-1, JAS Gripen, a jedna od zvijezda mitinga bit će i poznati akrobatiski pilot koji nastupa i u Red Bull Air Race-u Petar Besenyei...

Zaljubljenici u nebeske vratolomije 18. i 19. lipnja 2011. uživat će u adrenalinskom spektaklu na Aerodromu Varaždin. Naime, kako doznajemo od Roberta Mišaka, u tijeku je intenzivna priprema međunarodnog aeromitinga CIAV 2011. (Croatian International Airshow), manifestacije koja očigledno poprima regionalni karakter.

- Na ovogodišnjem airshow-u osim hrvatskog ratnog zrakoplovstva, očekujemo nastup i predstavljanje još većeg broja država NATO saveza i to Slovenije, Mađarske, SAD-a, Austrije, Srbije, Švedske, Francuske i Italije. Visoko pokroviteljstvo nad manifestacijom još treba potvrditi Predsjednik Republike Hrvatske, a u međuvremenu upiti i načelne potvrde sudjelovanja organizatorima stižu sa svih strana. Francuska najavljuje dolazak borbenog zrakoplova Mirage F. 1, Mađarska JAS Gripen-a, te helikoptera Mi-24 Hind, iz Srbije stiže Galeb G-2 … - istaknuo je Mišak.

U Varaždin dolazi i veći broj svjetski poznatih akrobatskih pilota poput Petera Podlunšeka (Slovenija), Petera Besenyja iz Mađarske te njegovog zemljaka Zoltana Veresa.

Programom je predviđeno predstavljanje zrakoplovnih tvrtki, a u nastupima aeroklubova iz Hrvatske i susjednih zemalja dominirat će old timer zrakoplovi.

Nastup HRZ-a također bi trebao biti impresivan jer osim aviona Mig-21 BiS, akrogrupe „Krila oluje“, bit će tu helikopter Mil Mi-117 , pa transportni avion AN-32 s mamcima, školski Zlin -242…

Komentari