aktualni sat

Ako ste doktor i postanete ravnatelj varaždinske bolnice, imat ćete manju plaću od...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.02.2019. 12:08

Zadnja izmjena: 06.02.2019. 12:29

Postane li u varaždinskoj Općoj bolnici ravnateljem osoba nezdravstvene struke, dodatak na plaću biti će mu 11 posto. Postane li to zdravstveni djelatnik, njegov dodatak biti će 7 posto.

Paradoksalno je to pravilo o kojemu je bilo riječi na današnjoj Županijskoj skupštini,  a u sklopu rasprave o provedenoj kontroli poslovanja i izvršavanja obveza u varaždinskoj Općoj bolnici koju je komentirao Mladen Rogina, vijećnik Živog zida.

- Uvrdili su da se ravnatelju, zamjeniku i pomoćniku plaća ne isplaćuje prema kolektivnom ugovoru, već su neosnovano isplaćivali dodatak. Voditelji odjela imaju koeficijente veće nego što su propisani uredbom. Prekovremeni sati znatno su već od dozvoljenih – komentirao je Rogina izvješče o kontroli i pozvao vodstvo bolnice i upravno vijeće na ostavku.

"Kako doktori neće odlaziti?"

- Radi se o tome da je kontrola utvrdila nepravilnosti, dala opomenu i naglasila da se ne treba ništa poduzimati dok se pitanja u vezi s koeficijentom ne riješe novom uredbom. Zašto? Zato jer je to tema svih Općih bolnica – zakoni su u koliziji – rekao je Čačić i dodao:

- Zdrava logika nam veli da ljudi, kada postanu voditelji odjela, ne mogu biti manje plaćeni za isti posao. Po kojoj logici nezdravstveni ravnatelj ima pravo na dodatak od 11, a zdravstveni od 8 posto? Pa kako doktori onda neće odlaziti?! – komentirao je nalaz Čačić i zaključio kako se čeka da ministar odredi kako dalje postupati.

Rogina je glede revizije još ustvrdio kako je riječ kriminalu, jer se prema njegovim riječima – za milijunske iznose ne provodi javna nabava, a lijekovi navodno naplaćuju prema cijeni višoj od nabavne. Čačićev komentar glasio je kako je „kriminal kriminal, a nepravilnosti nepravilnosti“, dodavši kako će se isto morati utvrditi u slučaju Ivana Pernara i stranke u koju se Pernar upisao nakon  izbora.

Komentari