50 poduzetnica na jednom mjestu

Ako ste nezaposlena žena starija od 45 godina - možda je najbolje da krenete u samozapošljavanje

Objavljeno: 16.10.2017. 15:35

Zadnja izmjena: 16.10.2017. 15:35

Premda se naša županija ističe po vrlo niskoj stopi nezaposlenosti, ipak imamo gotovo 4 tisuće osoba koje nemaju posao. Većina njih su žene - što znači da teže nalaze mjesto na tržištu rada.

Osobito je teško ženama starijim od 45 godina - tako da mnoge žene izlaz iz ove situacije pronalaze kroz samozapošljavanje. Stoga 45% samozaposlenih osoba u našem kraju jesu upravo žene. Njima je bila posvećena i današnja konferencija Mogućnosti financiranja za poduzetnice na kojoj je sudjelovalo 50-ak žena iz Varaždina koje se bave poduzetništvom..

- Najslabije izglede za zaposlenje imaju nezaposlene žene starije od 45 godina. Najbolji način za zapošljavanje im je samozapošljavanje. Upravo im zbog toga Hrvatski zavod za zapošljavanje, ali i druge institucije pružaju razne načine povoljnog financiranja. Istodobno u poduzetništvo ulaze žene iz korporacija. One iz Varaždinske županije ističu se velikim znanjem i iskustvom zahvaljujući čemu lako postaju konzultantice stranim tvrtkama - istaknula je Alma Saganić, potpredsjednica Instituta za razvoj ženskog poduzetništva.

Branka Šaško, v. d. predstojnika Regionalnog ureda Varaždin Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, predstavila je mjere aktivne politike zapošljavanja.

- Za naše potpore za samozapošljavanje koje mogu dosegnuti trideset i pet tisuća kuna, već nekoliko godina postoji veliki interes muškaraca i žena. Ove je godine na našim radionicama za nezaposlene sudjelovalo tristo trideset osoba, a čak sedamdeset i šest ih je zatražilo potporu za samozapošljavanje. Među njima je 45 posto žena. Uz klasične poslove poput knjigovodstvenih servisa, frizerskih i kozmetičkih salona, izrade slastica i cateringa, samozaposlene se žene u Varaždinskoj županiji odlučuju i za neke inventivne. Primjerice, jedna je žena postala dula, tj. osoba koja ženama pomaže pri pripremi za porod, na porodu i nakon njega. - kazala je Šaško.

Uz one HZZ-a na konferenciji su predstavljene i mogućnosti financiranja poduzetništva putem  raznih drugih institucija i banaka, poput HAMAG-a, HBOR-a i Reiffesen banke. Predstavljena je i web aplikacija aplikacija Salonize koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Ona donosi potpuni pregled poslovanja - od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade.

Komentari