sjednica gradskog vijeća

AKTUALAC Cijena prikupljanja otpada, doček Dalića, mladenci i klopka za štakore, te drugo...

Novi sustav prikupljanja i razvrstavanja otpada tema je koja je dominirala aktualnim satom sjednice Gradskog vijeća, poglavito iz razloga što je opširno pitanje Brune Istera dobilo još opširniji odgovor gradonačelnika Ivana Čehoka...
Objavljeno: 10.07.2018. 17:22

Zadnja izmjena: 10.07.2018. 17:45

Foto: Luka Šalamun

Novi sustav prikupljanja i razvrstavanja otpada tema je koja je dominirala aktualnim satom sjednice Gradskog vijeća, poglavito iz razloga što je opširno pitanje Brune Istera dobilo još opširniji odgovor gradonačelnika Ivana Čehoka.

Vjeran Strahonja također je komentirao cijenu odvoza, kazavši da je dvostruko veća nego u susjednom Čakovcu, na što mu je Čehok odgovorio da se Čakovec još nije prilagodio novoj uredbi. Ister je spomenuo potrebu za jednostavnim građevinama koje bi osiguravale eventualno neovlašteno korištenje kontejnera, te rekao da su kante od 120 za biootpad prevelike, zbog čega će ih biti će ih biti teško održavati (prati) i širit će se smrad jer poklopci ne „dihtaju“. „Paradoks je da je obračunska jedinica broj stanova a ne član domaćinstva i ovo će biti veliki teret za naše umirovljenike“, zaključio je Ister.

Čehok je uvodno rekao kako je riječ o prilagodbi europskoj direktivi o smanjenju biootpada na odlagalištima, a povećanje cijene nazvao neistinom: „Jedinična cijena se ne mijenja, međutim raste broj odvoza“, kazao je, dodavši da se cijena nije mijenjala od 1997., a u međuvremenu je sve drugo poskupjelo (gorivo, energenti, i sl.). „Da bi se obračunavalo prema broju domaćinstava, o tome moraju odlučiti zajednički stanari pojedine zgrade“, rekao je gradonačelnik, istaknuvši kako je provedena edukacija te da smatra kako neće biti problema s održavanjem kanti. „To je standard i u najskupljim europskim gradovima. Naši ljudi nisu ljenčine“, bio je jedan od zaključaka Čehoka.

PLAVEC UMJESTO TEŽAKA HNS-ovog vijećnika Dejana Težaka na ovoj sjednici zamijenio je Nikola Plavec. Plavec je naime ponovno aktivirao svoj mandat i od gradonačelnika zatražio ugovor o zakupu između Grada Varaždina i Turista (kompleks dravskih bazena), koji mu je, prema Čehokovim riječima tijekom aktualca, i uručen.

DALIĆU DOČEK Mladenovića je zanimalo hoće li Zlatku Daliću po povratku iz Rusije biti priređen doček, naročito jer su u stožeru reprezentacije još četiri Varaždinca: Mrmić, Ladić, Nemec i Ređej, na što je Čehok odgovorio potvrdno, rekavši da je Dalić uvijek isticao da je Varaždinec i da se ostvario u Varaždinu.

Josip Dreven otvorio je pitanje grobne kuće na varaždinskom groblju koja je poprilično udaljena od novog dijela groblja, na kojemu se ujedno vrši najveći broj pokopa, što stvara probleme starcima i invalidima. Predložio je nabavku električnog vozila za prijevoz ožalošćenih na udaljene dijelove groblja, dok je Čehok spomenuo mogućnost da se u proračun uvrsti izgradnja nove grobne kuće za koju je svojedobno postojao i idejni projekt.

MLADENCI I KLOPKA ZA ŠTAKORE Bilo je riječi i o vjenčanjima u gradskoj vijećnici, pri čemu je Strahonja otkrio kako ga je nedavno „bilo sramota“ što su mladenci prolazili uz klopke za štakore, budući da se ulazi na gospodarski ulaz. Njegovo pitanje zapravo je glasilo postoji li mogućnost da mladenci ulaze na prednji ulaz, na što gradonačelnik nije dao precizan odgovor, rekavši da se od zrna riže i konfeta stvara nered ispred vijećnice. Završio je u stilu: „Uz nadoplatu moguć je i catering, a mogu si i gradonačenika naručiti da prvi čestita mladenki. Ako baš hoćete, mogu i vas, Vjeran, isto bi mogla biti dobra cijena“.

Komentari