odgovor na javnu prozivku

Ježić: Župan je povrijedio moja prava, žrtva sam kleveta kolegica koje teško prate moj elan

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.12.2021. 09:27

Zadnja izmjena: 06.12.2021. 09:32

Alema Ježić, djelatnica HZJZ-a Varaždinske županije, oglasila se otvorenim pismom upućenim županu Anđelku Stričaku, koji je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine javno izrazio sumnju da je Ježić 29 mjeseci koristila bolovanje zato što joj je isto navodno omogućivala snaha.

Ježić sada u svojem otvorenom pismu županu postavlja pitanje: odakle je njemu poznat njezin zdravstveni status? Smatra pritom da je žrtva onih kolegica, kojima smeta - kako se izrazila - njezina radna etika i radni elan, strast za posao koji radi, a što je njima teško slijediti. Prenosimo dio njezina pisma, koji se odnosi na ono što je izrečeno na Skupštini Varaždinske županije:

Kako vi znate (Ježić se obraća javno županu, nap.) moj trenutačni zdravstveni status? S obzirom na vaše akademsko i profesionalno iskustvo, slobodna sam zaključiti da Vam zdravstvena stanja i dijagnoze nisu baš nešto što imate u malom prstu. U doba pandemije, nadrilječilištvo i poticanje dodatnih sumnji u naš zdravstveni sustav te istupi poput Vašeg, kada si dozvoljavate postavljati dijagnoze, smatram opasnim. Slobodna sam, ponovno, zaključiti da ne pratite trendove tretmana koji se preporučuju te da ne znate što je ključno za oporavak. Javnim istupanjem povrijedili ste pravo na povjerljivost podataka o mom zdravstvenom stanju. Smatrate li da je u redu javno stigmatizirati i sekundarno viktimizirati osobe u procesu oporavka? To se, valjda, može očekivati od osoba koje u svom životopisu imaju sumnje na suspektna ponašanja. Odnosno, može li se Vaša izjava da ćete tražiti Upravo vijeće da ''provjeri'' moje bolovanje smatrati trgovinom utjecajem i zlouporabom položaja i ovlasti? 

O čemu je zapravo riječ?

Ježić nadalje župana optužuje da je lajkao članak u kojem ju se diskreditira; da ili "laže i obmanjuje javnost" ili "ne zna što mu se događa u ustanovama", itd. Riječ je o slučaju koji se vuče još od 2019. godine, kada je Alema Ježić smijenjena s mjesta voditeljice jedne djaltnosti unutar HZJZ-a. Smijenjena je, kako su tada prenijeli mediji, zbog "uzrokovanja financijskih gubitaka i loših međuljudskih odnosa". Sud ju je nakon toga, u travnju ove godine, vratio na posao. 

Što je rekao župan?

Župan je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine rekao: "Inzistiram da se tamo sve ispita i istraži, pa i kako je moguće da je dotična gospođa zbog smijene 29 mjeseci na bolovanju. Neviđen slučaj u Hrvatskoj da je netko 29 mjeseci na bolovanju jer je smijenjen i čim je vraćen na posao, odmah je zdrav. Pa to se čak ni u Hrvatskoj nije dogodilo. Ali, raspolažem informacijom za koju ću tražiti Upravo vijeće da provjeri, da dotičnoj gospođi njezina snaha piše bolovanje."

Komentari