dvorane, obiteljski prostori...

Runac objavio vizuale nove grobne kuće - izdana je građevinska dozvola

Varaždinska mrtvačnica dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Danas ne zadovoljava ni minimalne standarde...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.04.2021. 12:22

Zadnja izmjena: 08.04.2021. 12:51

"Parkovi i Grad Varaždin izradili su projektnu dokumentaciju i dobili potrebne dozvole za izgradnju nove grobne kuće sa svečanim memorijalnim trgom koja će biti postavljena u središtu starog i novog groblja, ukupne vrijednosti 25 milijuna kuna", izvjestio je danas direktor Parkova Alen Runac.

Runac je dostavio i vizual nove grobne kuće, koja bi, prema podacima dostavljenim javnosti trebala imati čak dvije dvorane za ispraćaj: jednu veću s 200 mjesta, odnosno jednu manju sa 100 mjesta uz natkriveni prostor.

- Sadržavat će i prostorije za svećenike, za obitelj i za osoblje, zatim prostorije za prijem, identifikaciju, pripremu i opremanja pokojnika. U sklopu nove grobne kuće nalazit će se prostorije Uprave groblja gdje će se ugovarati sahrane, naplaćivati grobna naknada, voditi grobna evidencija i dodjela grobnih mjesta, a sanitarni čvorovi će biti za obitelj, svećenika i osoblje. Nakon izgradnje nove grobne kuće, postojeća mrtvačnica planira se prenamijeniti u suvenirnicu na groblju - najavio je Alen Runac.

Kritično stanje postojeće mrtvačnice iz 1840. godine

Postojeća mrtvačnica je izgrađena još 1840. godine i zaštićena je kao kulturno dobro. Površine je samo 177 m², što nije dovoljno za grad s 47.000 stanovnika. Varaždinska mrtvačnica dugogodišnjim korištenjem dovedena je u kritično stanje upotrebljivosti. Danas ne zadovoljava minimalne standarde koje mrtvačnica treba imati za dostojnu ceremoniju ispraćaja – premala je za broj sahrana i pokojnika, ispraćaj se odvija na otvorenom bez obzira na vremenske uvjete, nema sanitarni čvor, nema adekvatan prostor za pripremu i opremanje pokojnika.

Komentari