Nadolazeća 5. konferencija

Alen Runac: "Izgradnja nove mrtvačnice jedan je od ključnih problema Parkova"

Direktor Parkova Alen Ruanc i stručna suradnica Jelena Sekelj sudjelovat će od 28. do 30. siječnja na 5. konferenciji Europskog parlamenta o komunalnoj infrastrukturi u Bruxellesu.
Objavljeno: 28.01.2019. 09:00

Zadnja izmjena: 28.01.2019. 09:05

Direktor Parkova Alen Ruanc i stručna suradnica Jelena Sekelj sudjelovat će od 28. do 30. siječnja na 5. konferenciji Europskog parlamenta o komunalnoj infrastrukturi u Bruxellesu.

Na konferenciji u domaćinstvu hrvatske zastupnice u EU parlamentu Ivane Maletić, govoriti će se o komunalnoj infrastrukturi u novoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. godine. Parkovi će sudionicima, predstaviti projekt izgradnje nove grobne kuće na varaždinskom groblju i iznijeti operativne probleme u vezi financiranja tog važnog komunalnog projekta za Varaždin.

- Financiranje izgradnja nove mrtvačnice jedan je od ključnih problema Parkova kao tvrtke koja održava groblje i Grada Varaždina kao vlasnika. Postojeća mrtvačnica, veličine skromnih 177 četvornih metara, sagrađena 1840. godine i zaštićena kao kulturno dobro, definitivno je premala za grad sa 47.000 stanovnika – rekao je uoči konferencije  direktor Parkova Alen Runac.

Direktor će europske parlamentarce i druge sudionike upozoriti na kritično stanje upotrebljivosti varaždinske mrtvačnice, koja ne zadovoljava ni minimalne europske standarde.

- Mrtvačnica je premala za broj sahrana i mrtvaca koji imamo, ispraćaj se odvija na otvorenom bez obzira na vremenske uvjete, nema sanitarni čvor, nema adekvatan prostor za pripremu i opremanje pokojnika...- nabraja direktor Runac.

Parkovi i Grad Varaždin su izradili projektnu dokumentaciju i dobili potrebne dozvole za izgradnju grobne kuće, međutim zbog nedostatka financija na realizaciju se čeka već godinama. Naime, dosad nije bilo raspisane mjere iz koje se mogao povući novac za izgradnju grobnih kuća u većim sredinama, no direktor Parkova se nada kako će se stvari nakon ove Konferencije ipak promijeniti i da će u sufinanciranje EU fondova u programskom razdoblju 2021. – 2027. biti predviđena i sredstva za financiranje infrastrukture na grobljima.

Komentari