pogledajte

FOTO: Ovo su fotografije dijelova groblja koji su prijetili urušavanjem - evo detalja priče

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2020. 08:21

Zadnja izmjena: 07.12.2020. 08:34

Oglasio se direktor varaždinskih Parkova, Alen Runac, koji u priopćenju za medije poručuje kako su dijelovi varaždinskog broblja do sada bili toliko zapušteni da je postajala ozbiljna opasnost da se i sruše.

Naime, riječ je o istočnom zidu varaždinskog groblja, kojeg izjeda vlaga, a koji se ovih dana upravo zbog toga počeo obnavljati. Nakon toga, poručuju iz Parkova, na redu je južni zid koji se urušava, a za obnovom vapi i zid na sjeveru groblja. Najgore je, poručju nadalje iz Parkova, izbjegnuto zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture koje su nakon potresa koji je pogodio Zagreb došla u pitanje.

"Bez vertikale ništa..."

- Ovo je samo još jedan primjer kako bez vertikale s državnom vlasti nešto može doslovno propasti, pa bio to i jedan od simbola Varaždina kao što je varaždinsko groblje. S obzirom na situaciju, mi smo se složili da sredstva dobivamo u fazama, ali nužna obnova je ipak krenula i Varaždince neće stajati ni jednu kunu – kaže direktor Parkova Alen Runac.

Naime, nakon potresa koji je na proljeće pogodio Grad Zagreb brojni projekti ostali su uskraćeni za značajna sredstva koja su preusmjerena za obnovu glavnog grada Hrvatske. Iz Parkova poručuju kako su oni sredstva ipak dobili, zahvaljujući dobrom obrazloženju uprave i jednom domaćem saborskom zastupniku.

"Nevjerojatno, koliko se groblje zapuštalo"

- Nevjerojatno mi je koliko je naše groblje do sada bilo zapuštano. Nisu zidovi počeli trunuti jučer. I da sada nema vertikale sa središnjom vlasti, pitanje je vremena kada bi se jedan od zidova urušio. To je nedopustivo – zaključuje Runac. Direktor Parkova naglašava kako se započeta obnova odvija planski i maksimalnom brzinom, te je riječ o nastavku prethodnih ulaganja u video nadzor, navodnjavanje i zaštitu tuja. Neprestano se također traže financijska rješenja za izgradnju grobne kuće, zaključuju.

Komentari