arduino setovi

FOTO: Više od 10.000 osnovnoškolaca u našoj županiji dobit će setove za programiranje

Objavljeno: 03.12.2018. 15:19

Zadnja izmjena: 03.12.2018. 15:28

Više od 10.000 osnovnoškolaca u 33 osnovne škole u Varaždinskoj županiji dobit će 1545 Arduino setova u vrijednosti 200 tisuća kuna, što će im omogućiti da razvijaju dodatna znanja i vještine u područjima informatike, matematike, tehničkog odgoja, fizike i logičkog razmišljanja.

Croatia osiguranje financirala je većinu potrebnog iznosa za nabavu nastavnog kompleta s kojim će varaždinski osnovnoškolci moći učiniti prve pokušaje programiranja i razvijati logičko razmišljanje. Svaka škola dobiva setove za cijelu generaciju učenika, čime se postiže ravnopravan pedagoški standard, a najviše ih stiže u osnovne škole Ludbreg, Ivanec i Novi Marof.

Arduino setovi jedan su od najnaprednijih dostupnih obrazovnih alata s kojim će učenici varaždinske županije imati priliku razviti sve svoje potencijale u STEM disciplinama. Arduino set je jednostavan obrazovni alat koji se sastoji od hardwarea i softwarea u vidu jednostavnog programskog jezika koji učenici mogu lako savladati. Učenici će tako samostalno kreirati jednostavne robotiće ili isprogramirati matičnu pločicu da obavlja sitne zadatke. Na taj način neposredno i kroz igru, imat će priliku shvatiti osnove programskih jezika i primjene programiranja.

Tom prigodom danas su u Osnovnoj školi Sračinec zamjenik župana Tomislav Paljak te predstavnici Croatia osiguranja, u prisustvu ravnateljice škole Lidije Valec posjetili učenike kako bi se uvjerili u korisnost arduino setova. Naime, ova škola je među prvima dobila spomenute setove. 

- Nažalost, Hrvatska zaostaje za razvojem i primjenom digitalnih tehnika, no ovo je jedan odličan primjer kako treba raditi i djelovati. Do 2025. godine će digitalna tehnika imati najveći značaj u ekonomiji, tako govore relevantna predviđanja – rekao je zamjenik župana Paljak. Ravnateljica škole Lidija Valec istaknula je kako je velika prednost raditi i živjeti u Varaždinskoj županiji koja ostvaruje iznimne rezultate na svim područjima, a naročito na području obrazovanja.

 

Komentari