firma u vlasništvu županije

ŽUPANIJA OSNOVALA AUTOBUSNU TVRTKU Čačić: 'Svjestan sam kako uvijek postoji neka mafija...'

Objavljeno: 05.12.2017. 14:03

Zadnja izmjena: 05.12.2017. 14:04

Kao što smo već jučer najavili, Županija je danas osnovala tvrtku za javni prijevoz građana pod nazivom Autobusni prijevoz varaždinske županije te za direktora postavila svog djelatnika Antu Klečinu.

>> Županija sutra osniva svoju tvrtku za autobusni prijevoz - evo tko će biti direktor

Kako je objasnio župan Čačić, Županjia nije bila zakonski obavezna tražiti za to odobrenje Skupštine, ali su - prema njegovim riječima - to napravili radi informiranja javnosti. Župan je naznačio kako je pravi razlog osnivanja tvrtke to što se time otvara tržišna utakmica.

- Puno puta sam čuo teorije da su ovo najbolje cijene na svijetu, da nam ne treba neko natjecanje. Ali kad dođe do utakmice - cijena pada. Ideja je formirati tvrtku, izaći sa zahtjevom za linije i dobiti linije. Nije nužno da tvrtka ima vozače i autobuse, a kada dobije linje može se kao i zagrebački ZET i slične javiti na EU fond i dobiti autobuse besplatno. Mi ovdje ne ulažemo ništa - jer 20 tisuća kuna kapitala možemo uzeti natrag - zapošljavamo našeg čovjeka i njega ne plaćamo. - iznio je u svom obrazloženju Čačić, dodajući kako zna da uvijek mafije u ovoj državi koja želi spriječiti tržišnu utakmicu. 

- Već negdje postoji dopis Ministarstva prometa da se ne ide u natječaj. Ako se ne može otvoriti natječaj, ne možete imati konkurenciju. - dodao je Čačić.

'To bi mogla biti Piškornica 2'

Luka Zrinski iz SDP-a izrazio je načelno slaganje s osnutkom tvrtke, ali je tražio i neki financijski plan cijelog procesa. 

- Čim dobijemo liniju imat ćemo sliku što to može biti u prvoj fazi smanjenje troškova. - obećao je Čačić.

Iako je prijedlog dobio podršku većine, 11 vijećnika HNS-a i Živog zida ostalo je suzdržano.

- Mi ćemo biti suzdržani, ali ovo neće spriječiti neku mafiju. Nadamo se da se sve ovo negativno što je župan rekao neće ponoviti u ovom poduzeću. - izjavio je HNS-ov Božidar Hajsok, na što mu je Čačić uzvratio da je sam sebi skočio u usta.

- Sad se ne može otvoriti tržišna utakmica, jer sada nema linije. Mala je sretna okolnost da mi dodjeljujemo linije, one su dodijeljene sadašnjem uvjetno rečeno monopolistu - a mi ih možemo dodijeliti sebi. - rekao je Čačić. 

- Načelno to podržavamo, jer smo već postavili pitanje o troškovima na prošloj sjednici. Ali ćemo ostati suzdržani jer bi ovo moglo postati Piškornica 2. - obrazložio je suzdržanost Živog zida Marijan Dominko.

Komentari