izvanredna presica

AVAR I BUNIĆ UPOZORAVAJU: 'Varaždin bi neki htjeli pretvoriti u nacionalno smetlište'

Objavljeno: 19.12.2016. 15:23

Zadnja izmjena: 19.12.2016. 15:24

Foto: Željko Porobija

Danas u 14 sati vijećnici Željko Bunić i Zlatan Avar održali su izvanrednu presicu na kojoj su upozorili da bi se u skoroj budućnosti Varaždin mogao pretvoriti u nacionalno smetlište.

Povod takvom zaključku dvojice vijećnika jest činjenica da se kapaciteti varaždinskog MBO postrojenja za preradu otpada proširuju na preko 90 tisuća tona godišnje. Radi se, dakle, prema njihovom izračunu o 15 puta većem kapacitetu nego što je potrebno gradu koji godišnje stvara oko 6000 tona otpada. Druga činjenica koju navode Avar i Bunić jest da bi varaždinski MBO trebala preuzeti javno regionalna tvrtka za gospodarenje otpadom Piškornica d.o.o. iz Koprivničkog Ivanca.

'Više smeća - kraći život'

To bi, prema njihovom tumačenju, značilo da će se regionalni otpad dovlačiti u Varaždin, iz čega bi, prema Bunićevoj pretpostavci, moglo slijediti da će Varaždin u dogledno vrijeme biti nacionalni centar za odlaganje otpada, a MBO bi mogao proširiti kapacitete na 200 tisuća tona.

- Ako se to dogodi, povećat će se emisija otrova u zrak, tlo i vodu, što će ujedno značiti više bolesnih građana i njihov kraći životni vijek! - istaknuli su na svojoj konferenciji Avar i Bunić. 

Naveli su kako su glavni krivci predstavnici vladajuće lokalna koalicije HNS-a, SDP-a i HSU-a, odnosno, ljudi poput župana Štromara, direktora Piškornice Mladena Jozinovića, te gradonačelnika Habuša. Od njih trojice, samo ovaj posljednji živi u Varaždinu, ukazali su Avar i Bunić.

Komentari