konferencija

Direktor Varkoma o nastavku projekta aglomeracije: 'Prošli smo put od trnja do zvijezda'

Objavljeno: 09.09.2019. 16:22

Zadnja izmjena: 11.10.2021. 19:31

Zamjenik gradonačelnika Varaždina Zlatan Avar povodom ponovnog početka radova na Aglomeraciji Varaždin istaknuo je kako Varkom jedina komunalna tvrtka s dvije potpisane aglomeracije, a potom je o detaljima projekta govorio direktor Varkoma Željko Bunić.

- Varkom je danas jedina komunalna tvrtka u vodnom gospodarstvu u  u Hrvatskoj koja je uspješno završila kompleksne postupke javne nabave u dvije Aglomeracije: Varaždin i Varaždinske Toplice. I to unatoč činjenicama da je prije godinu dana cijeli projekt bio pred praktički pred slomom, nakon što su Hrvatske vode naložile obustavu radova a nakon toga i raskide ugovora na dvije trase. Razlozi obustava i prekida Ugovora su bile najave Europske komisije da će raskinuti cijeli paket financiranja projekta (855 miijuna kuna) uslijed devijacija u procesu javne nabave (sukob interesa). Dakle, trebalo je raskinuti 2 velika ugovora, ponoviti dva postupka velike javne nabave na trasama kanalizacije te provesti do kraja javnu nabavu uređaja za pročišćavanje otpadnih voda ali istovremeno provesti postupke javne nabave za projekte Aglomeracije Varaždinske Toplice - rekao je direktor Varkoma Željko Bunić, dodavši:

- To je sve napravljeno u manje od godinu dana, u kojem periodu smo, kao što je to lijepo rekao direktor Hrvatskih voda mr.sc. Zoran Đuroković, prošli put od trnja do zvijezda. S time se naravno  moramo ponositi.  S današnjeg kuta gledanja, Varkom je kroz projektiranje, dobivanje pakate financiranja projekta te napose kroz uspješnu provedbu javne nabave manje-više gotovo završio svoj dio posla. Sada je najveći dio posla na izvođačima no to ne znači da nećemo s punom pažnjom  činiti sve da se ovi veliki projekti uspješno završe - rekao je direktor Varkoma dr. sc. Željko Bunić.

„Važno je naglasiti kako je Varkom u aglomeraciji investitor, te jedina komunalna tvrtka koja ima dvije potpisane aglomeracije. Građani će sve dočekati u redovitom roku, koji je sada i skraćen. Ako znamo da je ukupna cijena aglomeracije zajedno s pročistačem 855 milijuna kuna kuna, onda to znači da je Varkom najveći investitor nakon HEP-a i Hrvatskih voda“, rekao je Avar. Podsjetimo, na varaždinskom Aquacityu danas je održana i i konferencija na kojoj je bilo riječi o dogradnji i rekonstrukcija postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Varaždinu, vrijednosti 203 milijuna kuna, te je potpisan i ugovor za izradu projektne dokumentacije uređenja korita i obale Plitvice te biciklističke staze dužine 5,5 km (od Nedeljanca do Zagrebačke ulice u Varaždinu), čija ukupna vrijednost iznosi 450.000 kuna. Spomenutu investiciju Hrvatske vode sufinancirat će s 90 posto.

Komentari