AZRA o izvještaju IJF

AZRA: "U fokusu su sredstva isplaćena isključivo županijama, gradovima i općinama kao javno-pravnim tijelima

Objavljeno: 16.05.2016. 12:53

Zadnja izmjena: 16.05.2016. 14:16

Agencija za razvoj Varaždinske županije (AZRA) osvrnula se na rezultat izvještaja Instituta za javne financije (IJF), o količini novca iz fondova Europske unije koji su povukle hrvatske županije, gradovi i općine u razdoblju od 2011. do 2014. godine. Podsjećamo, prema tom izvještaju koje se temelji na podacima Ministarstva financija,  čak 85% hrvatskih općina i više od polovice gradova u tom razdoblju nije koristilo novac EU.

AZRA je istaknula podatke koji se odnose na jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije za koje su sredstva isplaćena u razdoblju 2011.-2014., a nisu prikazana u istraživanju Instituta. Iz AZRA-e kažu kako treba uzeti u obzir kriterij na temelju kojeg je istraživanje napravljeno, odnosno, ono ne daje prikaz stanja na područjima jedinica lokalne i regionalne samouprave, već isključivo u fokusu ima sredstva isplaćena isključivo županijama, gradovima i općinama kao javno-pravnim tijelima. 

Varaždin od 2011. do 2014. nije povukao ni kune iz EU fondova, Križevci u TOP 5 s čak 11 milijuna kuna

Tako objašnjavaju da na području Varaždinske županije, svaka od 22 općine i 6 gradova procjenjuje i odlučuje na koji od natječaja namijenjenih njima će aplicirati svoje projektne prijedloge. Neki određeni natječaj ne traži od svih jedinica lokalne i regionalne samouprave na području Republike Hrvatske zadovoljavanje nužno istih uvjeta, što se najčešće očituje u postotku potrebnog sufinanciranja projekta, što pak ovisi o indeksu razvijenosti. Nadalje, kažu iz AZRA-e, nemaju sve jedinice lokalne i regionalne samouprave dostatne financijske kapacitete da mogu aplicirati za određene iznose EU sredstava, s obzirom da provedba EU projekata funkcionira po principu „plati pa traži povrat dijela sredstava“.

U Varaždinskoj županiji samo dva grada i pet općina povukli EU sredstva – evo koji jesu, koji nisu​

Valja jasno razlikovati faze prijavljenih projekata

Također, postoje faze na koje treba obratiti pažnju, navode iz Agencije. Valja jasno razlikovati mogućnost prijave projekata od projekta u fazi evaluacije, od projekta odobrenog za provedbu, od projekta u provedbi i projekta za čiju je završenu provedbu podneseno završno izvješće i primljeno završno plaćanje. Tako je, prema AZRA-i, Institut za javne financije u svojem istraživanju promatrao samo ovu posljednju situaciju – isplaćena sredstva po izvještajima.

Agencija za razvoj Varaždinske županije ima podatke isključivo o projektima jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije s kojima je imala prilike surađivati, dok uvid u projekte ostalih gradova i općina nema.

Ludbreški gradonačelnik Bilić: Podaci Instituta za financije su netočni, 2014. ishodili smo milijun kuna

Tako je u sklopu IPARD programa (Program ruralnog zarvoja), mjere 301 i 302, za projekte općina s područja Varaždinske županije, a koje je provodila Agencija za razvoj Varaždinske županije, u razdoblju 2011.-2014. isplaćeno 1.853.000,00 kuna.

Projekti iz IPARD programa, mjere 301, koje je provodila Agencija za razvoj Varaždinske županije na području Varaždinske županije, u spomenutom razdoblju ostvarili su završno plaćanje izvan perioda obuhvaćenog istraživanjem Instituta za javne financije ukupne vrijednosti 5,5 milijuna kuna. Također, neki od tih projekata još su uvijek u provedbi i tek će primiti završno plaćanje, najkasnije do kraja prosinca 2016.

Gradonačelnik demantira Institut: "Ovo su projekti s kojima je Grad Varaždin sudjelovao kao direktni partner..."

Projekti koje je izradila AZRA

Agencija za razvoj Varaždinske županije u predmetnom je periodu izradila ukupno i 6 projekata, samo u okviru programa Europa za građane za općine i gradove s područja Varaždinske županije, ukupne vrijednosti 107.448,70 eura, a koji su provedeni i primili su završno plaćanje u spomenutom razdoblju.

Također, u predmetnom je razdoblju za Varaždinsku županiju AZRA izradila i projekt „Osiguravanje pomoćnika učenicima u školama Varaždinske županije“ za koji je Agencija u prosincu 2014. primila avansnu uplatu od 913.000,00 kuna.

U razdoblju koje je obuhvaćeno istraživanjem isplaćena su i sredstva za projekte na kojima su AZRA ili Varaždinska županija imale ulogu vodećeg partnera ili partnera, kao što su Programi prekogranične suradnje sa Slovenijom i Mađarskom, te Leonardo da Vinci, SEE te IPA - IV. komponenta u ukupnoj vrijednosti oko 731 tisuće kuna, dok se još očekuju preostale isplate po projektima završenim u tom periodu ili kasnije, u vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna.

"Varaždinska županija provodila je i projekte te imala ulogu partnera u projektima za ostala javnopravna tijela kojim je osnivač, kao što su obrazovne, zdravstvene institucije te organizacije civilnog društva, te bi se svi ovi navedeni elementi trebali uzeti u obzir kako bi se dobila cjelovita slika i realno stanje koje nije u potpunosti prikazano ovim istraživanjem." - kažu iz AZRA-e

Komentari