Hitna sjednica Gradskog vijeća

Oporba na nogama zbog nedostavljenog Troškovnika radova za dogradnju VI. osnovne

Objavljeno: 02.05.2016. 11:30

Zadnja izmjena: 02.05.2016. 11:34

Foto: Arhiva

Ne stvore li se uvjeti za održavanje jednosmjenske nastave u varaždinskoj VI. osnovnoj školi, dio djece koja bi od iduće godine trebala pohađati spomenutu školu morat će se usmjeriti na druge osnovne škole u gradu – stoji u dopisu gradonačelnika Gorana Habuša za sazivanje današnje hitne sjednice Gradskog vijeća, kako bi se osigurala sredstva potrebna za dogradnju i adaptaciju VI. OŠ.

Međutim, povodom toga oglasili su se nezavisni gradski vijećnici Zlatan Avar i Željko Bunić, ističući da gradskim vijećnicima ponovno nisu dostavljeni materijali potrebni za sjednicu. Ovaj put, između ostaloga, Troškovnik radova: „Vijećnike se poziva da kao u Zoološkom vrtu 'razgledaju' materijale kao mala djeca divlje životinje“, napisao je Bunić, ističući da je Troškovnik radova neophodan za analizu koja mora prethoditi tako značajnoj proračunskoj odluci.

"Troškovi prenapuhani?"

- Budući da Troškovnik nije dostavljen, smatram da se ponovno radi o višestruko prenapuhanom troškovniku kakvog sam imao prilike dobiti na uvid nakon obavljene sanacije sanitarnog čvora dječjeg vrtića u Koprivničkoj – kaže Avar, a Natalija Martinčević također se pita „kako je uopće moguće da se problematika koja je tema već četiri godine sada javlja po hitnom postupku, bez uvida vijećnika u dokumentaciju?!“.

- Da je prvobitni plan dogradnje i obnove 5. i 6. OŠ po modelu JPP-a bio pipremljen i odrađen kako treba, obje škole sada bi već bile dograđene i uređene, a troškove bi s 55% financirala država. Tada je gradonačelnik uvjeravao da će se škole obnoviti iz fondova EU koji uopće ne predviđaju financiranje izradnje infrastrukture u osnovnoškolskom obrzovanju – napomenula je gradska vijećnica iz redova Reformista.

"Radi se neplanski"

Martinčević još ističe da nakon što 95% djece u Varaždinskoj županiji pohađa jednosmjensku nastavu, gradonačelnik „Varaždin dovodi u situaciju da se djeca sele po drugim školama ili da ga vraća u dvosmjensku nastavu“. Sličnog je mišljenja i Damir Habijan koji ističe da je HDZ za prijedlog odluke, ali i da se „baby boom u POS naselju mogao predvidjeti“.

- Kao i uvijek, radi se neplanski. Pitanje je postoji li građevinska dozvola i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Smatramo da je nemoguće da se to napravi do rujna. Dakle, ovo rješenje osim što je zakašnjelo, upitno je i teško je da se može riješiti u roku – zaključuje.

"Krivi su vijećnici"

Podsjetimo, gradonačelnik Habuš, kako je izjavio sredinom travnja, za neuspjeh dogradnje VI. OŠ optužio je, naprotiv, Gradsko vijeće: „Znate da sam probao 'probiti' Gradsko vijeće da se odobre sredstva iz proračuna za dogradnju, prvo preko modela JPP-a, a kasnije preko prenamjene kredita. No, Gradsko vijeće to nije prihvatilo. Na uštrb dogradnje Šeste osnovne škole moramo od nekih projekata odustati i sada osigurati sredstva“, rekao je. Istaknuo je tom prilikom također, da će za dogradnju škole sada biti potrebno oko pet milijuna kuna. Gradski vijećnici mogu dobiti na uvid Troškovnik radova i ostale materijale danas tijekom dana, do sjednice Gradskog vijeća, u Gradskoj upravi...

Komentari