varkom zamjenjuje ivkom

Batinić najavljuje prvi ivanečki referendum, a Ister mu poručuje da radi 'folklor'

Vlada RH je donijela je novu Uredbu o uslužnim područjima te njome odredila da područje na kojem su do sada distribuciju vode obavljala tvrtka Ivkom-vode, preuzima Varkom...
Objavljeno: 05.01.2022. 09:59

Zadnja izmjena: 05.01.2022. 10:06

Foto: ilustracija / arhiva

Vlada Republike Hrvatske je, kao što je bilo najavljeno,donijela novu Uredbu kojom je odredila da područje, uključujući i ivanečke vodovode i izvore vode na Ivančici, na kojem je do sada distribuciju vode obavljala tvrtka Ivkom-vode preuzima Varkom.

Na tu se Uredbu očitovao i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić rekavši kako će od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra Tomislava Ćorića tražiti objašnjenje za ovakvu odluku Vlade, budući da se ona, kako je naveo, kosi sa Zakonom o vodnom gospodarstvu prema kojem Ivkom-vode ispunjavaju uvjete za distributera vode. Dodao je i kako u svemu ima podršku nekoliko lepoglavskih udruga, budući da je, uz Grad Ivanec i općine Maruševec, Klenovnik, Bednja i Donja Voća, Grad Lepoglava osnivač te tvrtke.

Gradonačelnik Batinić rekao je kako će pitati građane Grada Ivanca za njihov stav po tom pitanju. - Drugim riječima, najavljujem lokalni referendum, prvi u povijesti grada! Iako sam uvjeren da će naši građani potvrditi moj stav i ustati u obranu ivanečkih interesa, želim njihov stav formalizirati. Iza vode stoji Varkom d.d. Varaždin. Iza smeća stoji Čistoća d.o.o. Varaždin. I jednoj i drugoj tvrtki je većinski vlasnik Grad Varaždin na čelu s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem (SDP). Pa neka građani ocijene sami. Kome su i iz kakvog interesa za oko zapeli naši izvori prvorazredne vode? - rekao je Batinić te najavio raspravu o toj temi i na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.

'Batinić radi folklor'

Na nezadovoljstvo Grada Ivanca i Ivkoma osvrnuo se i novi direktor Varkoma Bruno Ister. - To nije još nikakvo ukidanje već samo Uredba o uslužnim područjima. Ivkomova infrastruktura i sve bi trebalo pripasti Varkomu. Uredba treba prvo biti objavljena u Narodnim novinama, a još šest mjeseci od toga je rok za provedbu. Mi ju moramo ispoštovati, no zasada nemamo smjernice kako će se to odvijati. Znamo za ove napise iz Ivkoma, no nemamo osobitog komentara na to, to se više čini kao nekakav politički folklor. Oni su do sada imali presedan u zakonu koji je, blago rečeno, čudan te Ministarstvo kao zakonodavac to žele  ispraviti - rekao je.

Blokade prometnica

Podsjetimo, ovo nije prvi sukob na relaciji Batinić - varaždinski SDP. Cijekom cijele druge polovice prošle godine razlog sukoba bio je odlagalište otpada Jerovec u koje se trebao odvoziti otpad iz 15 JLS-ova Varaždinske županije. Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj ne odustaje od te odluke, no ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić tome se i dalje protivi, pokrenuo je i određene postupke, a spominjale su se i blokade prometnica.

Komentari