etv studio

Batinić: Rano je za likovanje, ali sličnom se ishodu nadamo i za Jerovec

Objavljeno: 31.03.2022. 12:30

Zadnja izmjena: 05.04.2022. 13:30

Kao što smo jučer izvijestili, Ustavni sud je donio rješnje kojim je privremeno obustavio primjenu Vladine Uredbe o uslužnim područjima, odnosno na neko vrijeme je obustavio pripajanje Ivkom-voda Varkomu.

Na tu se temu u današnjem eTV Studiju osvrnuo gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić riječima kako  je "preuranjeno govoriti o nekakvoj pobjedi ili likovati nad time". Predlagatelj postupka za ocjenu suglasnosti su Liburnijske vode i Grad Ivanec, a 16 lokalnih samouprava je pokrenulo pitanje suglasnosti Ustava sa Zakonom o vodnim uslugama, dok je Grad Ivanec u to išao potpuno samostalno.

- Svakako da ovo rješenje ohrabruje jer se privremeno, ono što smo tražili, jednostavnim rječnikom Uredba stavlja van snage, to jest obustavljaju se sve aktivnosti formalne radnje, bilo kakvo poduzimanje pojedinačnih akata što se tiče same Uredbe. Ona ide na usklađivanje sa Ustavom i Zakonom o vodnim uslugama. 

'Potpisi peticije su pobrojani i danas ih šaljemo'

Direktor Varkoma Bruno Ister jučer je rekao kako su oni već počeli s pripremama koje bi Uredba zahtjevala, a koje su sada također obustavljene. I on i gradonačelnik kažu kako se sada čeka rasplet situacije.

- Mi smo se tome protivili, a u međuvremenu je bilo pitanje referenduma. Referendum nam je bio odbijen, međutim, mi smo organizirali peticiju također kao jedan oblik predstavke, stava i mišljenja građana o toj temi kao i o temi dovoza varaždinskog otpada i otpada 12 JLS-ova. Peticija je dovršena, jučer smo svi predstavnici političkih stranaka obilježili završetak potpisivanja, bilo je prebrojavanje, uvezivanje i danas se poštom šalje na adrese. 

'Nadamo se da će tako biti i u slučaju Jerovca'

Drugo pitanje kod potpisivanja peticije bilo je vezano uz skladištenje otpada iz Varaždina i 12 jedinica lokalne samouprave na deponiju u Jerovcu, zbog čega je Batinić više puta najavljivao blokade prometnica i žestok bunt. 

- Procedura je na Upravnom sudu, a vode su, evo, došle na Ustavni sud. Ustavni sud inače ne donosi mjere privremene obustave osim u izuzetnim situacijama kada u samom startu ocijene da postoje elementi za to. Dakle, i oni su uočili određene nezakonitosti, neusklađenosti sa samim Zakonom i sa Ustavom. Što se tiče otpada, to je u proceduri, sada negdje bi trebalo biti prvo pripremno ročište i vjerujem da će ishod biti pozitivan

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić pogledajte ovdje:

 

Komentari