pitali smo, doznajemo

Hoće li Ivanec dobiti gradski bazen i što bi to značilo za područje od 30 tisuća ljudi?

Slunjski se gostujući u eTV studiju osvrnuo i na izjave njegove stranke kako bi zbog pripajanja Ivkom-voda Varkomu mogla poskupjeti i komunalna naknada...
Objavljeno: 16.03.2022. 12:42

Zadnja izmjena: 16.03.2022. 12:46

Na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Ivanca, SDP je predložio izgradnju gradskog bazena u sportske, rekreativne i turističke svrhe, a tu je temu u današnjem eTV Studiju obrazložio upravo ivanečki vijećnik iz redova SDP-a Mihael Slunjski.

Na području cijele bivše općine s 30 tisuća stanovnika nema sličnog objekta, što dodatno popularizira njegovu izgradnju. S tim se projektom slaže i ivanečki HNS, no njihov je stav da Ivanec zaslužuje moderan i funkcionalan sportski kompleks sa sadržajima za sve sportove jer gubi svojstvo "lidera" tog područja.

- To nije ništa novo, o tome se već dugo priča i građani su željni takvog sadržaja. Ideja je sada djelomično uvažena i uvrštena u sklopu projekta Sportski regionalni centar Ivanec koji je prijavljen na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i očekujemo da nam se odobre europska sredstva kako bismo mogli krenuti u realizaciju tog projekta - kaže Slunjski.

'Kako ćemo zadržati barem pozitivnu nulu?'

Slunjski se pritom također osvrnuo i na izjave njegove stranke kako bi zbog pripajanja Ivkom-voda Varkomu mogla poskupjeti i komunalna naknada. Naime, budući da Ivkom-vode nemaju svoje prostore, strojeve ni računovodostvo te se oslanjaju na komunalnu tvrtku Ivkom, oni te usluge moraju plaćati, kazao je.

- Ukoliko dođe do pripajanja, te usluge više neće biti potrebne, što će biti gubitak za Ivkom. Postavlja se pitanje kako nadoknaditi taj gubitak. Je li to podizanjem komunalne naknade ili podizanjem cijena usluge. To je sada oko pozitivne nule, no ako se Ivkom-vode pripoje Varkomu mi padamo u minus, a po Zakonu, u minusu ne smijemo biti. Slijedi logičko pitanje kako ćemo taj minus nadoknaditi.

'Dobar primjer je Grad Ludbreg'

Ivanečki SDP je također predložio uvođenje takozvanog "zelenog javnog prijevoza", odnosno autobuse na električni pogon, što je gradonačelnik, kako ističu - odbio. Ivanec ima 29 naselja, u kojima živi oko osam tisuća stanovnika kojima su potrebni redovni posjeti knjižnici, liječnicima, banci i trgovačkim centrima. Slunjski kao dobar primjer ističe projekt integriranog javnog prijevoza u Ludbregu.

- Ti autobusi u Ludbregu bit će nabavljeni kroz Europske fondove isto kao što smo mi sugerirali gradonačelniku. Vidimo, Ludbreg može, Ivanec ne može. U redu, ajmo onda barem probati da ove redovne linije povećamo s obzirom da one voze dva-tri puta dnevno što je premalo za potrebe naših sumještana. Posebice starijih sumještana koji redovito posjećuju Dom zdravlja i srednjoškolaca.

'Postoje i prioritetniji projekti od prijevoza'

Sedlar se slaže s SDP-ovim prijedlogom, no smatra da postoje prioritetniji projekti poput dogradnje dječjeg vrtića i škole te izgradnje novog dječjeg vrtića u Radovanu.

- Ako moramo odvagnuti koji projekt je važniji i korisniji za područje Grada Ivanca u ovom trenutku, onda smo definitvno mišljenja da je to dječji vrtić i škola, a gradski prijevoz bi po nama još uvijek trebao malo pričekati.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali ivanečki gradski vijećnici iz redova SDP-a Mihael Slunjski i iz redova HNS-a Nikola Sedlar pogledajte ovdje:

 

Komentari