ima li grad sredstava?

Batinić o izgradnji bazena u Ivancu: Bilo bi lijepo, ali to je neodrživo

Objavljeno: 03.04.2022. 08:58

Zadnja izmjena: 05.04.2022. 13:20

Ivanečki vijećnik Mihael Slunjski nedavno je rekao kako je njegova stranka (SDP) predložila izgradnju bazena u Ivancu u sportske, rekreativne, ali i turističke svrhe, sa čime se složio i vijećnik iz redova HNS-a Nikola Sedlar.

Na njihove se inicijative u našem eTV Studiju osvrnuo i sȃm gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić uz riječi kako bi "bilo lijepo imati bazen, no on je neodrživ" budući da bi, kako tvrdi, godišnje samo na hladni pogon Grad iz proračuna trošio od 1,5 do 3 milijuna kuna.

- Ima li Grad tih sredstava? Nema. Moramo biti realni, prvenstveno jer Grad Ivanec, iako ima indeks razvijenosti 6, u 6. smo kategoriji, dakle razvijeni smo, mi još uvijek dobivamo fiskalno izravnanje, odnosno potporu države, s obzirom da prihodi našeg proračuna po glavi stanovnika su daleko ispod prosjeka Republike Hrvatske. Vrlo je jednostavno - ako imaš novce, tada ideš, a ukoliko nemaš, ne ideš. 

'Bazen i slični projekti moraju prije svega biti održivi'

Što se tiče najavljivanog sportsko-rekreacijskog centra, Batinić kaže kako su aplicirali projektnu dokumentaciju na natječaj, a dio prihoda za održavanje centra bi se kapitalizirao iz samih objekata. Ipak, dodaje kako Grad ima i prioritetnijih projekata poput sanitarne kanalizacije.

- Prvenstveno, radi se o nogometnom stadionu s pomoćnim terenom, sa svom pripadajućom infrastrukturom koja je potrebna u tome dijelu i tu smo predvidjeli jedan otvoreni bazen u sklopu toga koji bi trebao biti donekle održiv, gledajući sȃm bazen. Gledajući taj centar u cjelini, on bi se projektirao upravo na način da se jedan dio prihoda može kapitalizirati iz samih objekata. Jedan takav sportski centar koji je u vlasništvu lokalne samouprave vi morate financirati godišnje s minimalno 2 do 3 milijuna kuna. Kada bi sve to stavili, i bazen toliko i sportski centar toliko, da nema elemente održivosti, praktički vi nemate za plaće za vrtić, nemate za ništa.

'Ranije smo odlučili da ćemo zajednički investirati'

Ivančica se također spominjala kao okosnica ivanečkog turizma, a Batinić objašnjava zašto su u projekt revitalizacije Ivančice krenuli kao partneri s Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom te Gradom Zlatarom.

- Naprosto, bilo je logično, mi smo imali određene kontakte, s trenutnom gradonačelnicom Zlatara je suradnja i više nego dobra, mi smo joj predali kompletnu dokumentaciju što se tiče vojnog objekta još unatrag nekoliko godina. Sa Krapinsko-zagorskim županom je dobra suradnja. Kad je gospodin Štromar bio župan, još tada smo zajedno, Grad Ivanec, Varaždinska županija, Krapinsko-zagorska i Grad Zlatar potpisali pismo namjere da ćemo zajednički investirati. 

 

Komentari