ministarstvo vanjskih poslova

Belgijsko istraživanje: Varaždinska županija među najuspješnijim u Europi u sprječavanju COVID-19

Objavljeno: 07.10.2020. 15:54

Zadnja izmjena: 07.10.2020. 16:01

Foto: Diplomatie.belgium.be

Prema podacima koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije, Varaždinska županija je među najuspješnijim regijama u Europi u sprječavanju širenja koronavirusa.

Dodatno, važno je istaknuti kako je prema dostupnim podacima, Varaždinska županija među hrvatskim županijama ujedno i s najmanjim postotkom smrtnosti od koronavirusa. Od ukupno 80 hospitaliziranih zbog bolesti Covid-19 u varaždinskoj bolnici do 5. listopada 2020., preminula je jedna osoba.

- Zadovoljni smo što je naša županija svrstana među najuspješnije i u upravljanju trenutnom zdravstvenom krizom s kojom se suočava cijeli svijet. Varaždinska županija na vrijeme je prepoznala izazove, uspostavila sustav te uvijek bila korak ispred u provedbi mjera za sprječavanje širenja virusa i detekciju potencijalnih žarišta - riječi su kojima je župan Varaždinske županije Radimir Čačić komentirao objavljeni podatak.

Čačić je dodatno naglasio kako je Varaždinska županija među prvima, nakon Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, započela s testiranjima za Covid-19, a županijski Zavod za javno zdravstvo danas je opremljen s tri najsuvremenija uređaja za testiranje, među kojima je i onaj za hitne slučajeve koji daje rezultat za 45 minuta 

Malo je označenih "zelenim"

Uz Varaždinsku županiju, na karti su zelenim označene još i jedna regija u Švedskoj, četiri u Poljskoj, dvije u Bugarskoj, dvije u Italiji, a u Hrvatskoj uz Varaždinsku županiju uspješnom se smatra i Istarska županija. Varaždinska županija je zajedno s njemačkim saveznim pokrajinama Bavarskom i Baden-Württembergom, belgijskom Flandrijom, portugalskim Azorima, kao i Baskijom te Katalonijom u srpnju pokrenula inicijativa za stvaranje neformalne međuregionalne mreže. Cilj je olakšati regijama da prebrode koronakrizu te ojačaju zajednički nastup pred EU institucijama.

Komentari