održan krizni sastanak!

Trakošćansko jezero obrasta u drač i travu, a izvođač radova poručuje: 'Dosadni ste!'

Naposjećenija destinacija Varaždinske županije, Trakošćansko jezero, posljednjih mjeseci obrasta u drač i travu, a izvođač radova Boris Rauš, ujedno i treći na listi poreznih dužnika na području Varaždinske županije, na novinarski upit o tome poručuje: 'Dosadni ste!'
Objavljeno: 25.08.2022. 09:19

Zadnja izmjena: 26.08.2022. 11:42

Foto: Na slici Boris Rauš, izvođač radova

Radovi na 15 milijuna kuna vrijednom projektu izmuljivanja Trakošćanskog jezera koji bi vratili sjaj jednoj od najposjećenijih lokacija ovih krajeva, prema brojnim najavama trebali bi se približavati kraju, međutim, kako doznajemo - oni su započeli, ali su ubrzo i obustavljeni.

Izvođač radova, tvrtka Bagerkop-Roberto d.o.o., odnosno njezin direktor i vlasnik Boris Rauš, negira da je tome tako, međutim Rauša demantira sâm naručitelj radova, tj. direktor Hrvatskih voda za ovo područje Danijel Bunić koji nam je u telefonskom razgovoru priznao da "nisu sretni" s izvođačem.

  • NOVE OKOLNOSTI - ČITAJTE OVDJEDanijel Bunić posipa se pepelom: 'Kritika Borisu Raušu od Hrvatskih voda nema osnove'

'Davao je jamstva, tvrdio...'

- U okviru ponude izvođač je davao izjave i jamstva da sve može napraviti, sada ipak neke stvari ne može i sada su u tijeku procjene što možemo poduzeti. Poteškoće su djelomično objektivne jer su slojevi mulja deblji nego što se očekivalo, no subjektivna poteškoća je ta da izvođač nije u potpunosti prilagodio svoju tehnologiju kako je bilo traženo - kaže Bunić.

Pogledajte jezero obraslo u raslinje iz zraka:

'Natežemo se'

Zatim je uslijedilo "natezanje" koje traje još uvijek.

- Mi se sada "natežemo" jer kada imamo ugovor s izvođačem onda smo u problemu zajedno. U svakom slučaju, realno je da tu količinu mulja do kraja godine, kako je bilo najavljeno, nije moguće izvaditi – otvoreno kaže Bunić.

'Dosadni ste!'

Zvali smo i Borisa Rauša, koji nam je na sve poručio da smo "dosadni", te da zovemo redom ove institucije i osobe: gospodina Martineza i gospođu Hranić u Hrvatskom vodama ili pak Nadzornu službu Sedra ili pak Županiju. On sâm ne želi davati nikakve izjave, no između redaka se može iščitati kako smatra da je ispoštovao ugovor.

- Mi smo napravili sve kaj smo imali ugovoreno i delamo dalje kaj smo imali ugovoreno. A kaj se nije delalo malo većim tempom, to morete njih pitati, ne nas. Idite pogledajte, materijal vozimo normalno – rekao nam je.

'Nismo sretni s izvođačem. U svakom ugovoru za građevinske poslove postoji opcija raskidanja ugovora pa tako i u ovome. Sve ovisi o tome kako će se izvođač postaviti', kaže Danijel Bunić

Nezadovoljstvo

Kako neslužbeno doznajemo Rauš je navodno nezadovoljan sa sklopljenim ugovorom, a s Raušom već neko vrijeme Hrvatske vode i druge institucije uključene u posao. U posljednjih sedam dana tako je, kako neslužbeno doznajemo, održan i svojevrstan krizni sastanak da se vidi i odluči što i kako dalje. Danijel Bunić sada kaže kako nije isključen ni raskid ugovora s Borisom Raušem, odnosno njegovom tvrtkom.

- Nismo sretni s izvođačem. U svakom ugovoru za građevinske poslove postoji opcija raskidanja ugovora pa tako i u ovome. Sve ovisi o tome kako će se izvođač postaviti u ovom trenutku, koliko će posla napraviti, kako će se prilagoditi jer on mora prilagoditi svoju tehnologiju uvjetima i okolnostima na terenu - otvoren je.

Raušev ugovor inače vrijedi do kraja studenoga, a Bunić je sada spomenuo novi rok.

­- Jezero svakako neće biti isušeno dulje od proljeća iduće godine - naglasio je.

Rauš dužan porez

Boris Rauš nalazi se treći na listi poreznih dužnika na području Varaždinske županije, sa sveukupnim dugom od 6,5 milijuna kuna. Najviše duguje po stavci PDV-a (3,3 milijuna kuna), a potom po stavci poreza na dobit (oko 2 milijuna kuna). Cjelokupni podaci dostupni su ovdje.

Drugi direktor

Bagerkop-Roberto d.o.o. je tvrtka s 13 zaposlenih koja ostvaruje 12,6 milijuna kuna prihoda, te 392,3 tisuće kuna dobiti. Vlasnica i direktorica tvrtke je Ljiljana Rauš, a Boris Rauš vodi se kao drugi direktor od 10. svibnja ove godine.

Komentari