svjetski dan turizma

Bosilj: Kroz novu financijsku omotnicu riješit ćemo ključnu infrastrukturu u području turizma

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.09.2021. 18:53

Zadnja izmjena: 27.09.2021. 19:48

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković su povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma primili državnu tajnicu u Ministarstvu turizma Sandru Herman.

Nakon prijema, gradonačelnik i suradnici s državnom tajnicom su obišli Julijanovo dvorište i apartman Julijan te razgledali Varaždinsku kuću, jedan od projekata koji Grad Varaždin planira kandidirati za financiranje preko fondova Europske unije.

- Turizam dobiva na važnosti u novoj financijskoj omotnici. Ministarstvo će direktno financirati projekte s 2,2 milijarde kuna, od kojih će pola ići u javni, a ostala polovica u privatni sektor. Bitno je za Grad Varaždin da se ide prema stupnju turističke razvijenosti. Do sad je Varaždin uvijek bio u podređenom položaju jer smo bili vrlo razvijeni u odnosu na ostatak Hrvatske, ali po turističkoj razvijenosti, naš indeks koji je u tom smislu nizak, sad nam je prednost jer ćemo napokon moći kandidirati neke projekte poput Varaždinske kuće. Vjerujem da ćemo je nakon 15 godina konačno privesti svrsi, u nju smjestiti turistički informativni centar i veliku suvenirnicu. S državnom tajnicom razgovarali smo i oko potencijala gradnje hotela u Varaždinu. Ministarstvo turizma imat će nekoliko lokacija za kongresni turizam na kontinentu. Vjerujem da ćemo kroz financijsku omotnicu 2021.-2027. riješiti i ključna infrastrukturna pitanja grada Varaždina s područja turizma.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Državna tajnica smatra kako je problematika smještajnih kapaciteta pozitivna jer znači da postoji velika potražnja za smještajem u gradu Varaždinu koju će se potruditi riješiti.

- Osvrnuli smo se i na daljnji razvoj sportsko rekreacijskog turizma i mogućnosti razvoja turizma vodenih sportova na rijeci Dravi. Pred nama je Nacionalni plan oporavka i otpornosti i višegodišnje financijsko razdoblje 2021.-2027. gdje će ovi projekti koji će riješiti smještajnu problematiku sasvim sigurno moći biti kandidirani. U pitanju je velik novac upravo za kontinent, za razvoj i javne turističke infrastrukture, ali i privatnog sektora. Sigurna sam i da će Varaždinska kuća koja je fenomenalan projekt naći svoje mjesto ili u Nacionalnom planu ili u financijskoj omotnici.– istaknula je Sandra Herman.

 

 

Komentari