reakcije

eTV - Mentalno zdravlje djece i nedostatak psihologa: 'Ne možemo sve niti covidu pripisati'

Objavljeno: 14.06.2023. 11:37

Zadnja izmjena: 14.06.2023. 13:28

Jučer je saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora iznijela zabrinjavajuće podatke o porastu suicida djece mlađe od 14 godina za 280 posto u odnosu na prošlu godinu te se osvrnula na problem nedostatka psihijatara, s čime se u današnjoj emisiji složio i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj.

Bosilj kao jedan od glavnih uzroka ovog zabrinjavajućeg trenda, između ostalog, ističe posljedice pandemije koju je uzrokovao covid i stres uslijed nedostatka socijalnog kontakta tijekom lockdown-a. Dodaje pritom i kako je zabilježeno nekoliko karcinoma među djelatnicima samog Zavoda, no nije potvrđena njihova poveznica sa stresom uslijed pandemije.

Ravnatelj Zavoda potvrdio je i kako kronično nedostaje specijalista psihijatara u odjelu za mentalno zdravlje, ali i izvanbolničkim ustanovama. U jednom mobilnom timu psihologa djeluje doktorica Grizelj Benussi, dok se drugi takavi tim "pokriva" s psihijatrima specijalistima iz čakovečke i varaždinske bolnice.  

- Sustav u našoj županiji je dosta dobro posložen, mislim da smo daleko iznad prosjeka na razini cijele Hrvatske, posebice sustav školstva i zdravstva. Na neke stvari nažalost ne možemo utjecati, ne možemo niti sve pripisivati covidu, moramo uzeti u obzir i trend koji se javlja u posljednjih desetak godina kod mladih, a to je želja za asocijalnim ponašanjem u smislu sve manje druženja uživo, sve više komuniciranja putem aplikacija. Možemo pobrojati više utjecaja, no vjerujem da će se u suradnji s ministarstvom pronaći rješenje da se timovi osnaže dodatnim psiholozima, da se poveća broj psihologa u školama te da se dođe do bolje situacije - rekao je.

 

Komentari