potpuna promjena

Poznat redoslijed kojim kreću promjene u zoni Varteks, ovdje će se graditi prvi rotor

Svoj projekt uskoro predstavlja SES, koji Intersparu gradi njihove nekretnine, a gradska uprava angažirala je Društvo arhitekata Varaždina koji rade idejno rješenje prostora... 
Objavljeno: 24.04.2022. 08:21

Zadnja izmjena: 24.04.2022. 08:23

Foto: Arhiva/eVaraždin

Projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija" prošle je godine proglašen strateškim državnim projektom, no gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj u našem je eTV studiju rekao kako "osobno nije bio zadovoljan tim proglašenjem".

Razlog tome je, kako navodi, činjenica da generalni urbanistički plan grada Varaždina od proglašenja više ne vrijedi za zonu Varteks, odnosno da od proglašenja zonu Varteks uređuje država. No, kada je već tako, gradonačelnik nam je otkrio redoslijed kojim u zoni Varteks počinju promjene. Grad, Kaufland, Varteks i NK Varaždin nedavno su potpisali sporazum o uređenju međusobnih odnosa za potrebe izgradnje južnog kružnog toka na spoju Zagrebačke i Varteksove ulice, koji će u potpunosti pokrivati Kaufland.

- Nažalost, prvi investitori koji dolaze su dva trgovačka lanca. S tim novcima se omogućuje Varteksu preživljavanje. Nakon toga, prvo se gradi rotor iza pruge gdje će biti SES, koji je veliki investitor i koji Intersparu gradi njihove nekretnine, a čiji će projekt biti uskoro predstavljen. Arhitektonsko rješenje bit će dobar dodatak gradu. Nakon toga dolazi dio gdje postoji vrijedna industrijska arhitektura i iza toga će biti Kaufland, a to je dio prema Zagrebačkoj. Onaj cijeli zadnji dio će biti višestambena izgradnja. 

Angažirano društvo arhitekata

Bosilj kaže kako je interes Grada sačuvati i prenamijeniti određene vrijedne zgrade industrijske arhitekture, zbog čega su angažirali Društvo arhitekata Varaždina koji rade idejno rješenje prostora. 

- Postoje lakši i teži europski novci. Lakši europski novci su ovo što 99% jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj radi. Europska unija je spustila novce i dala da provedbena tijela budu Vlada RH i Ministarstvo. Teži novac direktno daje Bruxelles. Taj Bauhaus će biti naš pokušaj da dobijemo teži novac, odnosno da dobijemo novac direktno od EU za očuvanje industrijske baštine. 

Što ne smijemo dozvoliti

Neven Bosilj odgovorio je kakva je opasnost ležala u tome što zona Varteks postaje strateški državni projekt, čime je Grad izgubio utjecaj nad njome: "Moj interes je bio interes zaštite grada i da ne dozvolimo da se ta zona pretvori u nešto što ne bi bilo u interesu građana Varaždina te da ne dobijemo nešto što se ne uklapa u taj dio grada. Neosporno je da Varteks tamo ima hrpu zgrada koje ničemu ne služe. Nekad je Varteks zapošljavao 11.000 radnika, danas ih je 1.000 te mogu raditi u dvije hale"  

Komentari