Sanacija odlagališta otpada „Meka“

S Bilićem Štromar i Petrov – u Ludbregu krenuo 37 milijuna kuna vrijedan projekt

Objavljeno: 28.07.2016. 12:41

Zadnja izmjena: 28.07.2016. 13:15

Foto: Nikola Horvat

Grad Ludbreg započeo je s radovima po projektu Sanacija odlagališta komunalnog otpada „Meka“, koji je sufinanciran iz kohezijskog fonda EU. Tom su prilikom Ludbreg posjetili župan Varaždinske županije Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov, potpredsjednik Hrvatskog sabora Robert Podolnjak, ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović i saborski zastupnik Milorad Batinić.

Na spomenutom se odlagalištu otpad odlagao od 1994., a zatvoreno je 2015, kad je ukupna površina odlagališta došla do 34.278 m^2 . Ukupni iznos projekta iznosi gotovo 37 milijuna kuna, od čega EU financira oko 85 %, a Ministarstvo je predvidjelo ostatak sredstva u slučaju nepredviđenih radova. Radi se o oko 150 tisuća tona otpada, istaknuo je ludbreški gradonačelnik Bilić.

– Radovi su započeli, a riječ je o jednom od najvrjednijih projekata koji su rađeni u Ludbregu. Danas svjedočimo buci bagera i mnoštvu kamiona na ovom odlagalištu, koji ovaj posao trebaju odraditi do početka prosinca kako bismo ispunili uvjete koji je postavila EU. – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, podsjetivši kako je Grad Ludbreg prije tri godine raskinuo ugovor s Fondom za zaštitom okoliša jer je bilo predviđeno da Grad sufinancira 60 % financija, odnosno oko 20 milijuna kuna, što je za Grad, istaknuo je Bilić, bilo neprihvatljivo.

'Tu je moglo biti 30 milijuna kuna'

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar istaknuo je kako je ovo drugo veliko odlagalište u Županiji koje se sanira, misleći pritom na odlagalište u Ivancu: – Ja se nadam da će radovi biti gotovi do prosinca jer ne bismo htjeli da Grad Ludbreg mora dio novca vraćati EU. Nadam se da će po istom ili sličnom modelu vrlo brzo biti riješen treći gorući problem Varaždinske županije – bale u Brezju.

Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović naznačio je da se nastoji minimalizirati šteta koja je nastajala godinama, istaknuvši kako Hrvatska mora izgraditi sustav cirkularne ekonomije: – Ovo je dio tog puta.

– Da su se ove sirovine razdvajale i da se uzela samo prosječna cijena svih sirovina koje su na odlagalištu, tu bi možda danas bilo 30 milijuna kuna. To je taj novi plan gospodarenja otpadom. – zaključio je potpredsjednik Vlade RH Božo Petrov.

Ministar Dobrović dotaknuo se i problema bala u Brezju, istaknuvši kako je Ministarstvo komuniciralo s Gradom Varaždinom: – Tamo postoji problem pravne prirode, dakle problem koncesijskog ugovora, koji mora riješiti Grad. Pitanje je i odgovornosti onih koji su doveli do ove situacije. U Hrvatskoj je već sanirano desetak sličnih odlagališta.

Komentari