Brojne aktivnosti u okviru 15. europskog tjedna

Piše: S.S./eVz

Objavljeno: 06.05.2015. 13:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Promotivne i informativne aktivnosti tijekom obilježavanja Europskog tjedna nastavljaju se i ove godine. Tako je u suradnji s Gradom Varaždinom i Društvom Naša djeca te dječjim vrtićima s područja Varaždinske županije pripremljen već tradicionalan program s dječjim vrtićima – ove godine kod Starog grada.

Mališani pripremaju „Mali Špancir Europom“ čime se nastavlja tradicionalno prikazivanje Europe očima djece, a događaj će se održati 7. svibnja s početkom u 11 sati.

Naime, Europski tjedan manifestacija je koju Varaždinska županija obilježava od samih početaka i osnivanja županijskog Savjeta za europske integracije 2000. godine, kada su u gotovo svim županijama osnovani na inicijativu ondašnjeg Ministarstva europskih integracija,  s ciljem decentralizacije procesa informiranja i edukacije građana o pravima, obvezama koje proizlaze iz članstva u Europskoj uniji, te mogućnostima financiranja iz EU fondova.

Savjet za gospodarstvo i međuregionalnu suradnju Varaždinske županije, kao slijednik Savjeta za europske integracije, održat će sjednicu 6. svibnja u 14 sati, a jedna od tema biti će rasprava o izradi temeljnog županijskog strateškog dokumenta – Županijske razvojne strategije Varaždinske županije do 2020., koji je ujedno i temelj za korištenje sredstava iz EU fondova.

U suradnji s Agencijom za razvoj Varaždinske županije – AZRA d.o.o., koja provodi projekt INOVALOCA, u Lepoglavi će se 6. i 7. svibnja održati besplatna dvodnevna radionica namijenjena osoblju institucija potporne okoline iz područja socijalnog poduzetništva.

Timovi iz Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije odmjerit će snage u poznavanju europske povijesti, kulture, glazbe u interaktivnom kvizu koji vodi Peter Hopwood iz Libris komunikacije d.o.o. Ovaj sedmi po redu „Ultimate European Pub Quiz“, u kojem će se u engleskom stilu suočiti više od 50 igrača, u 10 kategorija održat će se 8. svibnja u 18 sati u Čakovcu.

U subotu, 9. svibnja će se građanima dijeliti informativni i promotivni materijali o Europskoj uniji na Franjevačkom trgu, ispred Županijske palače, od 10 do 13 sati.

Inače, Europski tjedan manifestacija je koja je nastala na inicijativu Ministarstva europskih integracija, tijekom koje se obilježavaju dva povijesna trenutka u Europskoj uniji – 5. svibnja 1949. godine dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950. dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije.

Varaždinska županija petnaestu godinu za redom obilježava Europski tjedan.

U slučaju lošeg vremena, organizator zadržava pravo promjene termina održavanja programa, o čemu će javnost biti obaviještena na web stranicama Varaždinske županije.

 

Komentari