Buduće lepoglavske čipkarice krenule na tečaj

Objavljeno: 04.01.2011. 09:26

Zadnja izmjena: 08.12.2015. 08:07

Foto: Lepoglava.net

Sredinom prosinca započeo je nastavni program osposobljavanja za poslove izrade lepoglavske čipke kojeg organizira Pučko otvoreno učilište „Đuro Arnold“ iz Ivanca, a čije troškove pokrivaju gradovi Lepoglava i Ivanec.

S obzirom da su izostala sredstava za taj projekt iz Ministarstva kulture, program neće biti besplatan kao prethodnih godina, već će same polaznice doplatiti 1400 kuna.

Za spomenuti nastavni program prijavilo se 11 polaznica iz Lepoglave, Ivanca, koje će program pohađati ukupno 180 sati.

- Odmalena sam bila okružena čipkom koju je izrađivala moja baka pa sam odlučila upisati ovaj tečaj kako bi naučila tehniku izrade lepoglavske čipke koja je dio našeg svakodnevnog života u Lepoglavi. – istaknula je polaznica iz Lepoglave Kristina Loparić.

Svakoj polaznici osiguran je sav potreban materijal i pribor za izradu čipke, kojeg nakon završetka tečaja vraćaju Učilištu, a budući da se čipkarice nalaze tri puta tjedno, Grad Lepoglava je ustupio prostor gradske vijećnice za potrebe čipkarskog tečaja.

Program je podijeljen u tri semestra gdje ih njihova mentorica Štefica Špiljak uči sve tehnike, od namatanja batića pa do samog izrađivanja kompliciranih motiva lepoglavske čipke.

Nakon završetka programa, Učilište svakoj polaznici upisuje završen nastavni program u radnu knjižicu koja vrijedi isto kao i tri razreda srednjoškolskog obrazovanja.



lepoglava.net

Komentari