povijesni iskorak

Izrađeno idejno rješenje geotermalne elektrane Varaždinske županije: Ovo je još 7 ključnih novosti...

U proteklom periodu izrađena je i geološko-geofizička studija, kao i idejno rješenje za ispitivanje i remont bušotine. Građani trebaju dobiti toplinu i električnu energiju, Županija 50% veći proračun, a Općina Mali Bukovec potpunu financijsku neovisnost…
Objavljeno: 24.11.2021. 10:09

Zadnja izmjena: 24.11.2021. 11:29

Foto: Lijevo: Geotermalni izvor Lunjkovec – Kutnjak, desno: Ilustracija geotermalne elektrane

Pred županijskim vijećnicima sljedećeg tjedna naći će se izvještaj o stanju projekta eksploatacije geotermalne energije na području Malog Bukovca, s pomoću koje bi se u budućnosti proizvodila električna energija, te grijale poljoprivredne površine (plastenici), kao i javni i privatni objekti.

Osim spomenutih benefita, eksploatacija ovog prirodnog resursa Varaždinskoj županiji donijela bi čak 50 posto veći proračun, a Općini Mali Bukovec potpunu financijsku neovisnost. Kako bi do toga došlo, u veljači 2019. godine Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec, uz plebiscitarnu podršku županijskih vijećnika, osnovale su tvrtku Bukotermal d.o.o.. Otada je prošlo dvije godine, a ovo su najvažniji naglasci iz izvješća o njezinu radu za 2020. godinu koje se ovih dana našlo na stolu svih županijskih vijećnika:

  • (1) Tvrtka osnovana s ciljem istraživanja: Županija i Općina tvrtku su osnovale u omjeru 85:15, s ciljem istraživanja i eksploatacije geotermalne vode primarno na području Varaždinske županije te sjevernog dijela kontinentalne Hrvatske. Zadatak tvrtke je, dakle, istražiti geotermalni potencijal na području Lunjkovec-Kutnjak, te aktivno sudjelovati na javnim natječajima za koncesionare.
  • (2) Krajnji cilj električna i toplinska energija: Krajnja svrha projekta jest iz geotermalnog potencijala proizvesti električnu i toplinsku energiju. Toplinskom energijom grijali bi se potom plastenici/staklenici za proizvodnju cvijeća, te javni i privatni objekti.
  • (3) Zaposlen geolog: Kako bi bila što uspješnija u realizaciji zadanih ciljeva, tvrtka je u veljači 2020. godine zaposlila geologa Alena Požgaja, te izradila svu potrebnu dokumentaciju kojom se prošle godine prijavila za otvoreni javni natječaj za daljnje istraživanje radi izdavanja dozvole za pridobivanje geotermalnih voda u energetske svrhe.
  • (4) Dobivena koncesija:  Nakon izrade i prijave na navedeni natječaj, Bukotermal je u listopadu 2020. godine dobio 2-godišnju koncesiju za istraživanje geotermalnih voda u istražnom prostoru Lunjkovec-Kutnjak.
  • (5) Istraživanje će stajati 9,6 milijuna kuna: Tvrtka se obvezala da će do listopada 2022. provesti istraživanja u vrijednosti od 9,6 milijuna kuna, za što je morala garantirati i dvjema bankarskim garancijama u iznosu od 480 i 967,5 tisuća kuna.
  • (6) Voditelj, savjetnik, studija: Dragutin Domitrović angažiran je na mjestu tehničkog savjetnika, te je odgovoran za izvođenje naftno-rudarskih radova, a Zvonko Rožmarić angažiran je na mjestu tehničkog savjetnika, te kao savjetnik župana za energetiku. U proteklom periodu izrađane je i geološko-geofizička studija, kao i idejno rješenje geotermalne elektrane. Ugovoreno je i idejno rješenje za ispitivanje i remont bušotine.
  • (7) Potrebna sredstva: Kako bi tvrtka kao investitor mogla izvršiti sve obvezne istraživačke radnje, potrebna su joj dodatna sredstva, odnosno sveukupna novčana sredstva u iznosu od 18 milijuna kuna, o čemu će sljedećeg tjedna glasovati vijećnici. Putem temeljnog kapitala dosad je u tvrtku uloženo 1,4 milijuna kuna, a potom je tvrtka od strane Varaždinske županije i Općine Mali Bukovec dokapitalizirana u ukupnom iznosu od 4,4 milijuna kuna.

Komentari