začeci elektrane

Uskoro bušotinski tornjevi u Malom Bukovcu - neki ga već zovu 'hrvatski Kuvajt'

Riječ je o prvoj fazi radova koja bi trebala trajati najduže dvije godine, a paralelno se planira raditi na novim bušotinama, za koje se očekuje da Mali Bukovec dovedu do snage istovjetne snazi bjelovarske elektrane, ako ne i jačoj...
Objavljeno: 29.05.2023. 09:08

Zadnja izmjena: 29.05.2023. 09:14

Foto: Jedna od bušotina u Malom Bukovcu, koja se istraživala još 1970-ih

Tijekom mjeseca pred nama, kako doznajemo, bude li sve išlo prema planu, u Malom Bukovcu očekuje se početak radova na uređenju bušotinskih radnih krugova, a potom najkasnije do rujna, i postavljanje bušotinskih tornjeva u svrhu ispitivanja bušotina Lunjkovec-1 i Kutnjak-1.

Kao što smo već  pisali, riječ je o najvećem geotermalnom polju u Hrvatsku, istraživanom još 1970-ih, na kojem bi trebala niknuti najveća geotermalna elektrana u Hrvatskoj nakon one pokraj Bjelovara, u mjestu Ciglena, naziva „Velika 1“.

Riječ je o prvoj fazi radova koja bi trebala trajati najduže dvije godine, a paralelno se planira raditi na novim bušotinama, za koje se očekuje da Mali Bukovec dovedu do snage istovjetne snazi bjelovarske elektrane, ako ne i jačoj. Bjelovarska elektrana, naime, proizvodi, maksimalno 10 megavata struje, a varaždinska bi mogla i 12.

Direktor tvrtke Bukotermal Alen Požgaj

Ne postoji veći geotermalni projekt

U Hrvatskoj trenutno ne postoji veći geotermalni projekt, a iako to nitko javno neće reći – u financijskom smislu okvirno se računa da jedan megavat struje proizveden iz geotermalne energije „ugrubo“ nosi jedna milijun eura prihoda godišnje.

U slučaju geotermalne elektrane u Malom Bukovcu to bi tijekom vremena značilo i preko deset milijuna eura prihoda godišnje, a to predstavlja značajan izvor prihoda znamo li da izvorni proračun Varaždinske županije okvirno iznosi 20,3 milijna eura.

'Hrvatski Kuvajt'

- Cilj nam je dokazati da se javnim novcem itekako isplati ulagati u vlastite obnovljive izvore te da izvori financiranja JLS-ova ne moraju nužno biti samo fondovi, već mogu biti i vlastiti, projekti – rekao je Alen Požgaj, direktor Bukotermala u nedavnom intervjuu za eVaraždin.

- Ako će sve dobro teći, 2025. godine ćemo moći startati s izgradnjom. Znam da to zvuči dugo, ali to su optimistične procjene. Papirologija traje, treba ju ispoštivati, ali nakon toga sama izgradnja ići će puno brže. A kada to uz vašu, državnu i Božju pomoć ostvarimo, više se nećete zvati Mali Bukovec nego „hrvatski Kuvajt“ i ja vam to od svega srca želim – rekao je župan Anđelko Stričak mještanima Malog Bukovca na nedavnoj svečanj sjednici Općine.

Komentari