energetska neovisnost

Bukotermal krenuo u istražne radove u koje Varaždinska županija i Općina Mali Bukovec ulažu 19 milijuna kuna

Tvrtka je trenutno u fazi istražnih radova koji uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te radove ispitivanja i testiranja već postojećih bušotina...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.07.2022. 18:23

Zadnja izmjena: 07.07.2022. 18:35

Na bušotini Kutnjak-1 u tijeku su istražni radovi u polju Lunjkovec Kutnjak koje provodi tvrtka Bukotermal osnovana s ciljem iskorištavanja potencijala geotermalne energije na istoku Varaždinske županije.

Tvrtka je trenutno u fazi istražnih radova koji uključuju istraživanja geotermalnog potencijala te radove ispitivanja i testiranja već postojećih bušotina, poput navedene Kutnjak-1. Županija i Općina Mali Bukovec zajednički će uložiti 19 milijuna kuna u ovaj projekt istraživanja.

Predsjednik Županijske skupštine Josip Križanić naglasio je kako Županija čvrsto stoji iza ovog projekta.

- Očekujemo da se u prvoj fazi izgradi manja elektrana i dodatno iskoristi toplina za plastenike i staklenike u općinama Mali i Veliki Bukovec. Nadamo se će ova mjerenja proći u očekivanom rasponu, tako da dobijemo performanse s kojima planiramo koristiti i viškove topline u energetske svrhe – rekao je Križanić dodajući kako će Županija rebalansom dokapitalizirati Bukotermal s 12.5 milijuna kuna.

Korist poljoprivrednicima

Općinski načelnik Darko Marković objasnio je kako na jesen slijedi remont bušotine Kutnjak-1 i Lunjkovec-1 kao i detaljno ispitivanje i jedne i druge bušotine prilikom remonta. Objasnio je kako bi prva faza obuhvaćala korištenje postojećih dviju bušotina napravljenih 70-tih godina maksimalne moguće snage do 2 MW, a radi se o jednoj manjoj geotermalnoj elektrani na te dvije bušotine od kojih će jedna biti proizvodna, a druga utisna.

U drugoj fazi bušilo bi se pet dodatnih bušotina, tri proizvodne i dvije utisne na koje bi se mogla priključiti nova elektrana od 10-12 MW. U trećoj bi se fazi koristila toplina iz jedne i druge geotermalne elektrane koju bi poljoprivrednici koristili na način da bi se iz elektrana povukli toplovodi do staklenika i plastenika koji bi tijekom zimskog perioda grijali te prostore u kojima proizvode cvijeće i povrće.

'Ispitivanje završeno do kraja godine'

Dodao je kako bi glavno ispitivanje trebalo završiti do kraja godine, a već početkom iduće rezultati se predaju ministarstvu nakon čega bi kroz mjesec, dva trebali dobiti ugovor o eksploataciji ovog geotermalnog polja.

-Pretpostavka je da bi polovicom iduće godine mogli dobiti taj dokument na temelju kojeg bismo onda mogli početi projektirati GTE. Faza projektiranja traje otprilike šest mjeseci do godinu dana, nakon čega može početi gradnja. Gradnja manje geotermalne elektrane u fazi 1, nije građevinski zahtjevno, tako da ako sve ispadne dobro, krajem 2025. godine elektrana bi mogla početi s radom – objasnio je Marković.

 

Komentari