projekti u zamahu, a dolazi i novac

Čačić sazvao subotnju presicu - evo što je rekao u vezi jučerašnjeg sastanka sa Štromarom i Divjak

Objavljeno: 25.11.2017. 11:34

Zadnja izmjena: 25.11.2017. 11:58

Foto: Mirela Horvat

Danas je u Županijskoj palači održana konferencija kojoj su prisustvovali župan Čačić, dožupan Paljak i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Huđek, a povod i tema bio je jučerašnji sastanak u Vladi s potpredsjednikom Vlade i ministrom graditeljstva Štromarom te ministricom obrazovanja Divjak pa evo o čemu je bilo riječi.

Na današnjoj konferenciji župan se osvrnuo na dugovanja Države prema Županiji koja iznose 30 milijuna kuna što znači da je Županija krenula s minusom od 22,5 milijuna kuna, a prema riječima župana, racionalnim trošenjem uspjela je uštedjeti 7,5 milijuna kuna.

- Na rješavanju spomenutog problema radi se na relaciji 'Čačić - Štromar' gdje je postignuti dogovor da u roku od 10-tak dana započinje proces mirenja između Ministarstva obrazovanja i Varaždinske županije čime bi trebalo početi vraćanje spomenutog duga od strane Države, a novim modelom financiranja iz regionalne i lokalne samouprave Županija očekuje novčani priljev od 7-8 milijuna kuna što nema veze s dogovorom između mene i Štromara - izjavio je Čačić.

Također, Čačić se osvrnuo na investicije na području obrazovanja i zahvalio ministrici Divjak koja se prema njegovim riječima, samoinicijativno zalaže za otvaranje centara kompetencije pa bi shodno tome Centar kompetencije za hortikulturu trebao biti otvoren u Vinici što podrazumijeva i širi aspekt kao što je novo zapošljavanje, obnova dvorca, arboretuma i drugo.

Osim toga, istaknuo je Čačić, radi se na tome da se područne škole Remetinec i Salinovec promaknu u osnovne škole, a usto se ide i s 10 projekata koji se odnose na obnovu školskih objekata i dvorana pri čemu prednost ima škola u Sv. Iliji što starta odmah.

Prema riječima Čačića, financiranje spomenutih projekata predloženo je modelom u kojem pola financira država, a pola jedinice lokalne i regionalne samouprave, a radi se o najvećem projektu u razini Županije koji se odnosi na obrazovanje.

Komentari