udružili se

Čačić danas u Koprivnici, jer i oni od države traže vraćanje novca za izgrađene škole

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 23.03.2018. 13:36

Zadnja izmjena: 23.03.2018. 13:51

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić (SDP) i župan Varaždinske županije Radimir Čačić (Reformisti), danas su prvi puta zajedno upozorili da država Gradu Koprivnici i Varaždinskoj županiji još nije vratila dug za školske objekte, za koje je 2013. godine potpisan sporazum za sufinanciranje najamnina.

I dok dug prema Gradu Koprivnici iznosi četiri milijuna kuna, Varaždinskoj županiji je država dužna 32,5 milijuna kuna. Te iznose potražuju od kraja 2015. godine, kad je država prestala izvršavati obveze po Sporazumu.

- Vratite Varaždinskoj županiji i Gradu Koprivnici novac za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a i pustite nas da radimo. Primijenite svjetske modele, dajte šanse svjetskom obrazovanju i dovedite sposobne u Ministarstvo znanosti i obrazovanja – rekao je tom prilikom varaždinski župan.

Župan Čačić dodao je da su najbolji rezultati Varaždinske županije u obrazovanju u Hrvatskoj direktna posljedica upravo izgradnje 32 škole i dvorane, što je omogućilo jednosmjensku nastavu, besplatan prijevoz učenika i besplatne udžbenike.

- Došli smo u doista zanimljivu situaciju. HNS se jako borio za projekte JPP-a, no potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak sada su poprimili manire HDZ-a i zaboravili koliko je važan taj projekt. Takvim činjenjem je Gradu Koprivnici napravljena šteta sada teška već 4 milijuna kuna. Pokrenuli smo nekoliko tužbi, ali i poslali prijedlog nagodbe, čiji tekst nam je predložilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no do danas nismo dobili nikakav odgovor. Osim lijepih riječi, lijepih dopisa i poneke tužbe ništa se ne pomiče s mrtve točke, a mi se stalno suočavamo s problemom u proračunu Grada – rekao je s druge strane gradonačelnik Jakšić.

Kratka kronologija

  • Državu je zbog neisplate novca za škole i dvorane u rujnu 2016. godine tužio  Predrag Štromar, tada u svojstvu župana
  • Varaždinska županija, Grad Koprivnica i Koprivničko-križevačka županija su 28. studenoga 2017., svega četiri dana nakon postignutog dogovora s potpredsjednikom Štromarom i ministricom Divjak, poslali prijedlog nagodbe
  • Ministri Štromar i Divjek o prijedlogu nagodbe još se nisu očitovali
  • Na Trgovačkom sudu u Varaždinu je za 16. travnja zakazano ročište po prve dvije tužbe Varaždinske županije, i to nakon što su ročišta u siječnju i veljači odgođena jer se očekivalo rješavanje spora nagodbom

Komentari