"država limitira uspješne"

Čačić i četvorica župana žele sporazum s Vladom za bržu realizaciju EU projekata

Župani su pokrenuli postupak za potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, na temelju kojeg bi se provodili strateški i infrastrukturni projekti koji povezuju svih pet županija
Objavljeno: 09.07.2019. 19:39

Zadnja izmjena: 09.07.2019. 19:54

Radimir Čačić, Željko Kolar, Matija Posavec, Darko Koren i Damir Bajs potpisali su danas u Zaboku Pismo namjere o sklapanju razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

Župani su time pokrenuli postupak za potpisivanje razvojnog sporazuma za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, na temelju kojeg bi se provodili strateški i infrastrukturni projekti koji povezuju svih pet županija: Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku, Međimursku, Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju: “Vlada je sama otvorila ovaj proces nakon što je izrađen i potpisan razvojni sporazum za Slavoniju. Mi župani sa sjevera ne samo da smo takav koncept postavili prvi, prije dvije godine potpisom sporazuma o projektu brze pruge Zagreb – Krapina – Varaždin – Čakovec, nego smo se još prije godinu i pol javili Vladi s konkretnim ponudama i projektima. Svojim potpisom danas potičemo Vladu da nam da šansu da dodatno ubrzamo realizaciju EU projekata, jer građani s razlogom nisu zadovoljni s razinom realizacije koja je daleko od onoga što bismo mi htjeli i što građani ove zemlje zaslužuju”  rekao je varaždinski župan Radimir Čačić, a potpisivanju Pisma namjere nazočila je i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

"Država limitira uspješne"

Čačić je stava da Vlada iskustva, sugestije i projekte sjevernih županija urgentno treba implementirati u sljedeću financijsku perspektivu Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.: „Potpuno je jasno da mi sutra nećemo biti u stanju pratiti projekte budući da su naši županijski proračuni limitirani i iscrpljeni. Rješenje je da država poveća izvorne prihode jedinicama regionalne samouprave, što im ne pada napamet, ili da formira fond za podršku domicilne komponente, koji već postoji, ali se ne koristi na suvisli i društveno koristan način. Naime, danas se koristi tako da limitira uspješne u pripremi projekata i povlačenju bespovratnog EU novca“, istaknuo je župan Čačić.

Komentari