konferencija za medije

Čačić: ''Kada sam čuo informaciju o povratku u školu, mislio sam da se ministrica šali''

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati od čak 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.05.2020. 13:14

Zadnja izmjena: 07.05.2020. 13:19

U sjevernoj i središnjoj Hrvatskoj svoju djecu na nastavu u ponedjeljak neće poslati od čak 96,2 do 99,3 posto roditelja po županiji, pa u većini škola neće biti nijednog učenika, a u mnogima će se nastava organizirati za samo jednog učenika.

Izrečeno je to danas na konferenciji za medije, te su tako četvorica župana, Radimir Čačić, Damir Bajs, Matija Posavec i Željko Kolar od Vlade i resornog ministarstva zatražili da povuku odluku o početku nastave. - Anketa je pokazala da u Varaždinskoj županiji od gotovo 5.000 roditelja učenika nižih razreda njih čak 99 posto svoju djecu u ponedjeljak neće poslati na nastavu - rekao je Čačić i dodao kako ova školska godina treba završiti online nastavom.

- Ponovno svjedočimo potpunom nesnalaženju Vlade, a moj dojam je da bi ministrica Divjak radila sve, samo ne svoj posao. Kad sam prvi puta čuo informaciju o početku nastave, javno sam rekao da mislim da se ministrica samo šali. I dalje mislimo da se ministrica samo šali, a od Vlade očekujemo da to prekine te da nesigurnost i nered u sustavu obrazovanja raščisti svojoj odluko - poručio je. 

''Mjera nije naišla na odobravanje roditelja''

Kako je pak rekao Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, u čak tri četvrtine škola u Bjelovarskoj-bilogorskoj županiji u ponedjeljak neće doći niti jedan učenik, iz čega je jasno da mjera povratka u škole nije naišla na odobravanje roditelja. - Po nama, školsku godinu bi trebalo riješiti tako da se i dalje održava na daljinu. Moja i sve ostale županije će napraviti sve što je u našoj moći da riješimo pitanje sigurnosti djece, od sredstava zaštite do prostornih uvjeta, no to ne mijenja činjenicu da garancije sigurnosti nema - istaknuo je.

Da roditelji ne odobravaju povratak u škole, rekao je i župan Međimurske županije Matija Posavec. - Jedinstvenog smo stava da se odluka mora promijeniti ako imamo od 0,7 do 3,8 posto učenika koji žele ići u školu. Ako govorimo o spasu gospodarstva, moramo reći da su naši brojni poljoprivrednici imali proljetnu sjetvu, a nitko ih nije pitao što će sa svojom djecom. Sada će djeca biti u školi 2,5 sata dnevno, a u ostalo vrijeme o njima i dalje moraju brinuti roditelji – naveo je Matija Posavec.

''Teško je reći, oprosti''

Prema riječima Željka Kolara, župana Krapinsko-zagorske županije, on-line nastava je postigla i bolje rezultate nego što se očekivalo.-  Ako će se inzistirati na tome, a ne bi bilo prvi put da se inzistira na provođenju loših  odluka, kao osnivači ćemo osigurati apsolutno sve uvjete da se djeca osjećaju ugodno i da se nastava odvija. Međutim, ovo nema smisla. Teško je reći „oprosti“, ali je očito još teže reći „pogriješili smo“. Ministarstvo i Vlada ne moraju reći da su pogriješili, ali neka povuku odluku – zaključio je Željko Kolar.

 

Komentari