projekti za petrijanec i cesticu

Čačić, Paljak, Posavec i Korotaj održali sastanak s ambasadorima za Rome s ciljem uključivanja Roma u društvo

Objavljeno: 12.12.2017. 13:35

Zadnja izmjena: 12.12.2017. 13:40

Župan Radimir Čačić i zamjenik Tomislav Paljak primili su u Županijskoj palači predstavnike Viteškog malteškog reda, ambasadora za Rome Franza Salma i Georga Eltz Vukovarskog.

Uz predstavnike Viteškog malteškog reda te dužnosnike Varaždinske županije, na prijemu i radnom sastanku prisutna je bila i Kristina Čačić iz Povjerenstva za pastoral Roma Varaždinske biskupije, načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj te predstavnici Vijeća romske nacionalne manjine na području Općine Petrijanec i Općine Cestica, Mladen Ignac i Eduard Oršoš.

S obzirom na to da najviše Roma živi na području Općina Petrijanec i Cestica na radnom dijelu sastanka prezentirani su projekti za područje tih dviju općina, a razgovaralo se i o mjerama te projektima u koje bi se uključile lokalne vlasti, Županija i Biskupija.

Također, predstavnici viteškog malteškog reda iznijeli su svoje prijedloge i vizije poboljšanja kvalitete života u romskim zajednicima, podizanju kvalitete obrazovanja i potrebnom suživotu s građanima.

Inače, Malteški red danas se prije svega bavi medicinskom i socijalnom pomoći te humanitarnim intervencijama,a do danas je razvio bolničku i humanitarnu aktivnost u više od 110 zemalja.

Važno je spomenuti i Povjerenstvo za pastoral Roma Varaždinske biskupije koje je osnovano 2016. godine s ciljem približavanja romskom narodu, a njihov cilj je rad s Romima te njihovom prilagodbom i uključivanjem u zajednicu.

Komentari