Radni posjet

Čačić u Švedskoj: "Učenje od boljih je najsigurniji način napretka"

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora i predsjedavao sastankom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), održanima u sklopu proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija u švedskom gradu Őrebru.
Objavljeno: 27.03.2019. 15:42

Zadnja izmjena: 27.03.2019. 15:51

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić sudjelovao je na sastanku Izvršnog odbora i predsjedavao sastankom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade (Odbora 3), održanima u sklopu proljetnog plenarnog zasjedanja Skupštine europskih regija u švedskom gradu Őrebru.

Podsjetimo, župan Čačić je prošle godine na plenarnom zasjedanju jednoglasno izabran za predsjednika Odbora 3, te člana Izvršnog odbora, najvišeg upravljačkog tijela Skupštine europskih regija (AER) koja okuplja 142 regije iz 19 država.

Radni posjet Švedskoj, gdje se Čačić uputio u pratnji Larise Križan Breljak zamjenice pročelnika za regionalni razvoj i EU poslove i Maje Zuber više stručne suradnice za regionalni razvoj i EU poslove, započeo je sastankom Izvršnog odbora na kojem je podnio izvješće Odboru o odrađenim projektima i aktivnostima unutar AER-a.

Trenutno su u tijeku dva projekta, oba su komunikacijsko-promocijskog tipa - „Road to the Future“ za cilj ima zainteresirati mlade za izbore za Europski parlament, a „Together for Cohesion: let's rEUnite!“ naglasiti važnost kohezijske politike i fondova EU. Također, u fazi najave su projekt obrazovanja mladih za poduzetništvo u čemu će partner biti švedska tvrtka EMAX, a nositelj će biti Varaždinska županija.

Odbor izrazio dobrodošlicu novom članu

- Varaždinska županija ima kapacitet za provedbu projekata i volju da se bavi onime što znači bolju budućnost. Učenje od boljih je najsigurniji način napretka. Upravo skandinavske zemlje imaju najrazvijenije obrazovanje za poduzetništvo, a European College of Cluny je eminentni istraživački centar javne uprave i on će biti početna točka. Nakon provedenog upitnika među institucijama i jedinicama regionalne samouprave i zadovoljavajućeg odaziva, možemo reći da je ostao još samo finalni dogovor, nakon kojeg već ovog ljeta započinjemo s provedbom aktivnosti - rekao je Čačić.

Uslijedilo je svečano otvorenje zajedničke plenarne sjednice odbora na kojem je Župan Čačić dodijelio posebno priznanje, #Shinebright, regiji Maramures za izvrsnu organizaciju Ljetne akademije o kulturnom naslijeđu. Proljetno se zasjedanje nastavilo sjednicom Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade na kojoj je župan Čačić izvješće o radu podnio svim članovima Odbora, ali i izrazio toplu dobrodošlicu novom članu, Hrvoju Kovaču, županijskom vijećniku i zamjeniku gradonačelnika Lepoglave.

Komentari