gospodarske mjere županije

Čačić srezao plaće za 20 posto, obrtnicima će se platiti režije i omogućiti krediti

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je predstavio mjere za pomoć gospodarstvu, koje se poglavito odnose na obrtnike, veće i manje, koji će najteže podnijeti aktualnu krizu. Njih oko 350...
Objavljeno: 10.04.2020. 11:14

Zadnja izmjena: 10.04.2020. 11:54

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić danas je predstavio mjere za pomoć gospodarstvu, koje se poglavito odnose na obrtnike, veće i manje, koji će najteže podnijeti aktualnu krizu. Njih oko 350.

Kako je obrazložio župan, Županija će za male obrtnike osigurati novčano pokriće za režije u ožujku i travnju, a bude li potrebno i za režije u svibnju i lipnju. Mjera se odnosi na obrte s 10 ili manje zaposlenih, a većim obrtima biti će isplaćena sredstva u iznosu od 5.000,00 kuna, također za pokrivanje troškova režija u ožujku i travnju.

Kako je naglasio župan, Županija će novac osigurati 20-postotnim kvartalnim smanjenjem plaća zaposlenika u županiji te u povezanim ustanovama i tvrtkama, te rebalansom županijskog proračuna, zbog čega će biti sazvana Županijska skupština. Pročelnik za gospodarstvo, Mladen Jakopović, najavio je i otvaranje posebne beskamatne kreditne linije u iznosima do 50.000 kuna, na koji će se uz pogođene obrtnike moći javiti i drugi uz garanciju GARE i zadužnicu.

Kada i kako?

Obrazac za pokriće režijskih troškova biti će dostupan na internetskoj stranici Varaždinske županije od 15. travnja, a s isplatama će se početi nakon Županijske skupštine koja će se održati 17. travnja. Obrasci za kredite također će biti dostupni od 15. travnja.

„Želimo dati svoj doprinos“

„Cijenimo i podržavamo mjere Vlade, ali i mi ćemo dati svoj doprinos, i to na dvije razine. Donio sam odluku da se za 20 posto smanjuju plaće svih zaposlenika, službenika i dužnosnika. Što se mene tiče, ja ne primam plaću, ali naknada koju primam isto će pratiti ovu odluku. Sav taj novac ići će u fond solidarnosti za praćenje najugroženijih i preko županijskog budžeta sredstva će biti namjenski isplaćivana“, rekao je župan Varaždinske županije Radimir Čačić.

Komentari