Krivnju svalio na Štromara

Čačić u Saboru zbog JPP-a zatražio stanku: Krši se 8 sporazuma i šalje kriva poruka

Objavljeno: 18.03.2016. 11:58

Zadnja izmjena: 18.03.2016. 12:03

Foto: Screenshot

U ovom prijedlogu proračuna predviđa se kršenje 8 sporazuma o sufinanciranju najma za osnovne i srednje škole u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji koji su potpisani 29. svibnja 2013. godine, izjavio je danas u Hrvatskom saboru Radimir Čačić, tražeći uoči sjednice stanku temu ukidanja sufinanciranja JPP-a.

- Ugovori se moraju poštovati. Temelj svake pravne države i ugovornog prava je da se ugovor tretira kao zakon i obveze se moraju ispunjavati, a ako se ne ispunjavaju postoje pravne i materijalne posljedice – dodao je Čačić.

Kako je potom pojasnio, uoči projekta izgradnje 32 škole i sportske dvorane u Varaždinskoj županji od tadašnjeg premijera Sanadera i potpredsjednika Vlade Polančeca, dobivena je podrška od 55 posto sufinanciranja.

Međutim, kazao je u nastavku, sporazumi o kojima govori nisu pravno zaštićeni, odnosno "trebalo ih je staviti u zakonsku formu ili u stavku u proračunu te uz minimum znanja, sposobnosti i autoriteta aktualnog župana (Štromara), danas ne bismo imali ovaj problem", rekao je Čačić.

Trećina razvojnog potencijala

- Ukidanjem ove stavke šaljemo poruku u javnost da se radi o napadu na interese u Varždinske županije, što jedino odgovara nesposobnoj vlasti u Varaždinskoj županiji, jer imaju alibi za nesposobnost.

Predsjednik Reformista je, naime, naglasio da se ovim potezom uzima trećina razvojnog potencijala, i to nikom drugom osim Varaždinskoj županiji. Kako je rekao, "ne radi se samo o 15 milijuna kuna (od 204 milijuna, koliko je županijski proračun), nego o najamnini kroz sljedećih 15-20 godina, što okvirno iznosi 300 milijuna kuna".

- Župan Varaždinske županije javno je izjavio da nije uspio ni telefonom razgovarati s resornim ministrima, jer mu se oni nisu javili. To je žalostan alibi za nesposobnost i potpuni nedostatak autoriteta čovjeka koji bi trebao zastupati 178 tisuća građana – rekao je Čačić.

"Premijer informiran"

Izjavio je potom da je premijer obaviješten te da je on osobno vodio niz razgovora s resornim ministrima, te kao i Štromar, naveo primjer sportskih arena koje se nastavljaju sufinancirati a zjape prazne.

- Nadam se da će se taj problem prepoznati i iznaći proračunska sredstva za sufinanciranje ovih od države preuzetih obveza, kako ovakvim odlukama ne bismo ugrozili dugoročno kvalitetno rješenje s minimalnom cijenom gradnje i kamatnom stopom danas od 1,5 posto, tri puta nižom od kamatne stope koju plaća država – zaključak je Čačića.

Komentari