'društveni interes je neupitan'

Čačić želi kupiti dvorac Šaulovec - hoće li imati podršku HDZ-a?

Objavljeno: 27.03.2018. 08:28

Zadnja izmjena: 27.03.2018. 10:56

Foto: Arhiva

Župan Radmir Čačić na sljedećoj sjednici Županijske skupštine iznjet će prijedlog da Varaždinska županija kupi dvorac Šaulovec, donedavnu rezidenciju pokojnog tranzicijskog tajkuna Ivana Hudoletnjaka koja se trenutno prodaje po cijeni nešto većoj od četiri milijuna kuna kao dio stečajne mase propale „Varaždinke“. Na prvoj dražbi nije se uspio prodati po cijeni od 8,1 milijun kuna...

Navedenu informaciju potvrdio nam je i župan, a poznata je i predsjedniku županijskog HDZ-a Anđelku Stričaku. Naime, da bi Čačić mogao donijeti odluku o kupnji ove nekretnine, treba mu suglasnost Vlade RH i podrška većine u Županijskoj skupštini. U situaciji bez novca za projekte JPP-a, za ovu investiciju bio bi potreban i kredit, zbog čega neki smatraju da bi na ovoj inicijativi moglo zaiskriti između koalicijskih partnera Reformista i HDZ-a. Kontaktirali smo, stoga, i Anđelka Stričaka.

„Glede kupnje dvorca Šaulovec HDZ će zauzeti stav nakon što nam netko prezentira taj projekt“, kratko se o ovom pitanju izjasnio Stričak, dok su nam neki iz HDZ-a (off the record) kazali da neće podržati kupnju Šaulovca. Čačić, pak, na pitanje hoće li imati dovoljnu podršku vijećnika odgovara: „Neka se suprotstave, u čemu je problem? Svatko tko smatra da tu nije interes javnosti, nego je pametnije dati u neke privatne svrhe, taj zna zašto to radi. Samo, mora to opravdati pred javnosti!“.

Društveni interes i ekskluzivna namjena

Župan Radimir Čačić ističe da je riječ o izuzetno atraktivnom i prilično očuvanom objektu, kojega su svojevremeno obnavljali upravo građani Varaždina: „Ako je išta karakteristika ovoga kraja Hrvatske, to su upravo kurije i dvorci, a dvorac Šaulovec povezuje obje te kategorije. Bez obzira na devastaciju od onog nesretnika (Ivana Hudoletnjaka, op.), razina njegove očuvanosti i dalje je prvorazredna. Prvi sam za privatno vlasništvo, ali do granice društvenog interesa. On je ovdje neupitan, i svaka odgovorna osoba društvene zajednice takvu stvar ne može prepustiti igri privatnih interesa“, kategoričan je Čačić. Štoviše, naglašava da, dok je on župan – ova stvar „neće proći bez rasprave“... O krajnjoj namijeni kompleksa župan kaže da bi se trebalo barem djelomično vraćati uloženo ili prihodovati koliko je potrebno za održavanje (ekskluzivni ugostiteljski prostor ili sl.), no da je u svakom slučaju „condicio sine qua non da bude dostupan javnosti“.

Komentari