što donosi novi zakon?

eTV - Čak 60 posto imovine ovog grada u županiji u vlasništvu je države - spremaju se promjene

'Sve to je pod ingerencijom Republike Hrvatske i upravljanje i definiranje je veoma kompleksno.'
Objavljeno: 17.02.2024. 08:39

Zadnja izmjena: 17.02.2024. 08:39

Foto: TZ Grada Lepoglave

Veliki dio grada Lepoglave u vlasništvu je države što u konačnici onemogućava uređivanje imovine, prijavljivanje na EU projekte i slično, a shodo tome i razvoj cijelog rada, a o tome je u našem eTV studiju govorio gradonačelnik Marijan Škvarić. 

Istaknuo je kako nisu u mogućnosti graditi POS stanove, kao ni provesti jedan od projekata u sportskom centru koji su planirali jer je za sve to potrebna suglasnost vlasnika, a to je država. Kaže kako je tri mjeseca čekao tu suglasnost, ali vrijeme za prijave na natječaje već je prošlo. 

- Čak 60 posto imovine u Gradu Lepoglavi je u vlasništvu države, odnosno Ministarstva pravosuđa, odnosno kaznionice. Sve zelene površine u gradu, imate 50 garaža, imate 5-6 objekata, zgrada u centru Lepoglave, suvlasništvo u određenim građevinama, imamo tu i zaštićeno područje kao što su spomen groblje. Sve to je pod ingerencijom Republike Hrvatske i upravljanje i definiranje je veoma kompleksno. Ostalih 25 posto u centru Lepoglave ima vlasništvo biskupija Varaždin, odnosno župa, crkva, samostan… To je veliki kompleks. A ostatak, to je neki 20-25 posto je u vlasništvu Grada Lepoglave.

'I to je greška'

Prema novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom, ingerencija do 1,5 milijuna eura spušta se na županijsku razinu, no Škvarić smatra da je bilo i boljih rješenja.

- Već smo nekoliko puta razgovarali sa županom i županijom. Već su do 15. Siječnja trebali doći i potpisati sporazum i suglasnosti, da se zna što će to biti točno i koji predmeti i da to uspješno riješimo. Nadam se da će onda Županija, kvalitetnije i brže provoditi vlasništvo nad tom državnom imovinom.Moje mišljenje je da smo tu isto napravili grešku. Trebalo je državno to direktno spustiti na razinu lokalne uprave. Svi se plaše upravljanja imovinom. Isti zakoni vrijede za državu, za županiju kao što vrijede i za gradove. Isti zakon o upravljanju.

Komentari