javni kolegij

Čehok najavio najveći tematski park hrane u ovom dijelu Europe, neizravno odgovorio i Nataliji Martinčević

Objavljeno: 14.05.2018. 14:41

Zadnja izmjena: 14.05.2018. 15:02

Foto: Luka Šalamun

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok danas je održao šesti u svojem nizu javnih kolegija, u fokusu kojega je bila revitalizacija prostora oko rijeke Drave. Međutim, Čehok se dotaknuo i problematike prazne gradske jezgre, a neizravno i prozivke da Grad Varaždin ne provodi projekte energetske obnove.

Glede prostora oko Drave, Čehok je rekao da je do sada čak 10 institucija imalo različita prava upravljanja nad tim kompleksom, međutim uspjeli su se svi zajedno usuglasiti te Grad kreće s dva europska projekta: poučnom stazom i vraćanjem starog rukavca rijeke iz Cirkovečke. Gradonačelnik smatra da bi potonje moglo postati turističkom atrakcijom, a najavio je i postavljanje klupica uz rijeku, nakon što HEP smanji kosine zemljišta. Dugoročni plan im je, kazao je – u sljedeće tri godine urediti i očistiti cjelokupni prostor Drave.

O kritici i praznim prostorima

Kada je riječ o praznim prostorima u gradskoj jezgri, Čehok je ponovio da je veći broj njih u vlasništvu države, nad kojima, dakle, Grad nema nadležnosti: „Ipak, prostori su u gradu i ruglo grada, pa svi misle da je to naša odgovornost. Mi smo državi dali cjelokupan popis i pregovaramo da nam te prostore ustupe, jer država čak ni ne zna da neke od njih ima“. Čehok je dodao da je Grad Varaždin, s druge strane i začudo – najveći poljoprivredni posjednik“, zbog čega namjeravaju krenuti s projektom tematskog parka hrane, sličnom onome u Bologni, a koji bi bio najveći u ovom dijelu Europe.

Na kritiku gradske vijećnice Reformista Natalije Martinčević, gradonačelnik se osvrnuo neizravno, kazavši da je to – "plod nerazumijevanja": „Gradski objekti su relativno uščuvani i zadovoljavaju kriterije. Nakon što smo dobro snimili stanje, gdje je moguće postići 50 posto uštede, vrlo  brzo krećemo s vrtićem u Trakošćanskoj, a preko praznika s rekonstrukcijom dvorane VI. OŠ. Natječaje za dva vrtića smo poništili jer nam uvjeti nisu odgovarali, a na V. OŠ mijenjat ćemo elektronistalacije. Dakle, sve što smo mogli smo prijavili i ove godine biti će rekordno ulaganje u obrazovne ustanove“, rekao je Čehok.

Komentari