NESKRIVENE NAMJERE

Čehok poručio: Grad Varaždin de facto će preuzeti ulogu Županije!

Politička dimenzija ITU mehanizma koju je danas iznio gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 17.02.2021. 10:30

Zadnja izmjena: 17.02.2021. 10:53

Foto: Dino Možek

Na javnom kolegiju gradonačelnika danas je najviše riječi bilo o pristupanju Grada Varaždina u ITU mehanizam, tj. integrirana teritorijalna ulaganja.

Što to zapravo znači?

Integrirana teritorijalna ulaganja predstavljaju mehanizam koji se po prvi puta koristi u Europskoj uniji u razdoblju 2014.-2020. godine, a koji omogućuje integriranje sredstava iz različitih europskih fondova i operativnih programa te ulaganje tih sredstava u aktivnosti kojima će se ojačati uloga gradova kao pokretača gospodarskog razvoja.

Gradonačelnik Ivan Čehok o tome je pak rekao sljedeće:

- Mi ćemo povući razvoj onoga što Županija nije financirala, a to je gospodarstvo, prometna povezanost i puno laganih projekata koje pridonose kvaliteti života - rekao je Čehok. 

- De facto - rekao je Čehok - u razvojnom smislu Grad Varaždin time preuzima ulogu županije.

Grad Varaždin, dodao je u nastavu, tako bi trebao postati nositelj za sjevernu Hrvatsku te je odgovoran za to da s ostalim općinama i gradovima napravi ''ITU područje'' i da vodi sve europske projekte u ime cijelog područja.

- To je velika stvar za Varaždin. Nažalost, 2013.godine nismo ušli, a sada nam predstoji izbor općina i gradova koje ćemo sa sobom povući u ITU. U ovom trenutku to su one općine s kojima imamo najveće dnevne migracije - zaključio je gradonačelnik Ivan Čehok.

Komentari