projekt Social Green

Čehok za obnovu i jačanje suradnje s partnerima iz Portugala

U Portugalu se održava završna konferencija međunarodnog projekta Social Green u okviru programa Interreg Europe na kojoj sudjeluje izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom.
Objavljeno: 25.03.2019. 19:20

Zadnja izmjena: 25.03.2019. 19:21

U Portugalu se održava završna konferencija međunarodnog projekta Social Green u okviru programa Interreg Europe na kojoj sudjeluje izaslanstvo Grada Varaždina predvođeno gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

Stručnjaci iz nekoliko europskih zemalja raspravlja o glavnoj temi konferencije Regionalne politike za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora - izazovi poslije 2020.

U sklopu posjete Portugalu, gradonačelnik Čehok se u Lisabonu susreo također s Nj.E. Ivicom Maričićem, izvanrednim i opunomoćenim veleposlanikom RH u Portugalu. Razgovarali su, između ostalog, o mogućnostima uspostavljanja intenzivnije gospodarske suradnje. Pri tom, zaključili su, valja bolje iskoristiti prijateljske veze između Varaždina i partnerskog grada Guimaraesa. S portugalske strane već je u nekoliko navrata iskazan interes za suradnju koja je stagnirala posljednjih godina. Čehok je poručio veleposlaniku kako će obnoviti tu suradnju posebno zbog izuzetne povijesne i ekonomske sličnosti dva grada. Guimaraes i Varaždin u povijesti su bili glavni gradovi svojih država, snažna su kulturna središta, a imali su razvijenu tekstilnu industriju koju sada nastoje modernizirati.

- S partnerima iz Portugala razmijenit ćemo također iskustva u povlačenju sredstava iz eurofondova jer i oni imaju odlične rezultate u tome. Portugal je u samom vrhu liste zemalja koje su povukle najviše novaca iz eurofondova – naglasio je Čehok. Tijekom boravka u Portugalu, uz sudjelovanje na konferenciji u Portu gdje se očekuje usvajanje akcijskih planova za implementaciju „zelene socijalne izgradnje“, gradonačelnik Čehok će posjetiti Guimaraes. Regionalni akcijski plan za ozelenjavanje socijalnog stambenog sektora pripremila je Regionalna energetska agencija Sjever.

Komentari