objavljen prijedlog proračuna

Čehok: Za cijenu jedne kave mjesečno investirat ćemo rekordnih 10 milijuna

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nastup gradonačelnika Ivana Čehoka pomalo je odudarao od njegovih dosadašnjih nastupa na vijećima, kada se Bosilju obraćao sa „sused“ ili „Nevene“, a Patafti s „Davore“...
Objavljeno: 27.11.2018. 18:00

Zadnja izmjena: 01.12.2018. 10:09

Foto: Arhiva

Na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća nastup gradonačelnika Ivana Čehoka pomalo je odudarao od njegovih dosadašnjih nastupa na vijećima, kada se Bosilju obraćao sa „sused“ ili „Nevene“, a Patafti s „Davore“. Ovaj put pomalo ljutitim tonom govorio je kako će radije izgubiti izbore nego prividno riješiti problem bala i kako on (jedini od njih) ima hrabrosti podići cijenu komunalne naknade.

- Zato niste gradonačelnici! Zato nikad ne budete dobili izbore, SDP, a Liga još manje! – grmio je s govornice kao rijetko kada dosad, ali ni tu nije bio kraj. Populizmom je nazvao i posljednju – povećanu cijenu odvoza otpada: - Za dvije godine više neće imati tko voziti smeće! Ljudi neće htjeti raditi za 4.900 kuna. Cijena se nije mijenjala od 1997., kada je benzin koštao tri i pol kune – nastavio je Čehok, a Mario Lešina s njegove liste otvoreno rekao kako su dotacije iz Grada za pokrivanje minusa u Čistoći preljevanje iz šupljeg u prazno.

Samouvjereno je potom Čehok najavio najveće investicije u posljednjih deset godina (prije svega u komunal), i više puta to ponovio, da bi danas objavio i prijedlog proračuna za 2019. temeljem kojeg sljedeće godine planira obnoviti 16 ulica, odnosno do 2021., kako nam je rekao - njih sveukupno 42.  Kontaktirali smo, naime, Čehoka kako bi za građane Varaždina pojasnio koje će se točno od investicija danas objavljenih u prijedlogu proračuna financirati od povećanih priljeva po komunalnoj naknadi.

Komunalna ofenziva

- Kao što Varaždinci mogu vidjeti u proračunu, samo sljedeće godine obnovit ćemo 16 ulica, najurgentnije prometnice i trgove, a sanirat ćemo i vodovodnu mrežu te uložiti u javnu rasvjetu. To je rekordnih 10 milijuna kuna ulaganja samo sljedeće godine. Povijesno važna je optička mreža na kojoj će svi građani ostvarivati uštede. Dakle, idemo u najveću komunalnu ofenzivu u posljednjem desetljeću, uz također povijesno važnu aglomeraciju koju sam, da se razumijemo – započeo ja 2008. godine – kategoričan je Čehok.

- Niti Patafta niti Bosilj ne žele građanima reći da povećanje naknade od 25% za prosječnu varaždinsku familiju zapravo znači trošak od jedne kave mjesečno ili 96 kuna godišnje, dakle niti sto kuna. A za tih sto kuna, uz uštede koje smo ostvarili na SDP-ovim i HNS-ovim direktorima, krenut ćemo u nastavak POS-a, ali i izgradnju stanova za deficitarna zanimanja – najavljuje Čehok.

Prijedlog Proračuna Grada Varaždina dostupan je na ovom linku.

EU fondovi ili kreditna zaduženja

Na pitanje zašto se neke stvari ne mogu raditi iz EU fondova, kao što je prigovorila Natalija Martinčević, ili putem kreditnih zaduženja, kao što je predložio Davor Patafta, gradonačelnik Ivan Čehok dao je sljedeći odgovor: - Ma, kakva kreditna zaduženja?! To će nam trebati za još jedan povijesni projekt kao što je Kučanska rampa, i za to treba ostaviti prostora, a iz EU fondova obnovit ćemo II. i V. osnovnu školu. U brojke koje navodi Martinčević nije uključila gradske tvrtke i ustanove, a oni su ti koji izvršno provode projekte, što ona dobro zna.

Sufinanciranje cijene privatnih vrtića

Glede socijalnih izdvajanja Čehok ističe kako je iz prijedloga vidljivo da će se izdvojiti više, a konkretno gradska vlast namjerava roditeljima sufinancirati i cijenu privatnih vrtića: - Obnovit ćemo dječje vrtiće u Aleji  i Koprivničkoj. Dakle, za jednu kavu mjesečno, Varaždinci će dobiti temeljitu komunalnu obnovu i nekoliko povijesno važnih projekata. Više ćemo izdvojiti za sport, financirati Europsko atletsko prvenstvo, te sufinancirati odvoz smeća prema socijalnom kriteriju, najavljuje gradonačelnik.

Komentari