energetska neovisnost

eTV - Cingula: Topolnjaku jedno treba priznati, a ako ćemo prodavati Termoplin - u što ćemo uložiti?

"To je trajna imovina koja nosi lijepu dobit svake godine. Za sada je Termoplin koka koja nosi zlatna jaja, lijepo je svake godine dobiti jedno jaje kroz dividendu, ali bilo bi zanimljivo da se vidi bi li Grad dobiveni novac upotrijebiti za nešto što bi građanima donosilo veću korist", rekao je između ostalog Marijan Cingula...
Objavljeno: 09.05.2022. 12:15

Zadnja izmjena: 09.05.2022. 12:27

Pitanje prodaje Termoplina ovih je dana neizbježno - dok se Radimir Čačić oštro protivi prodaji (barem dok Grad ne bude njime upravljao), Neven Bosilj smatra kako je ovo "idealno vrijeme za prodaju", po mišljenju Ivana Čehoka dobit od rada Termoplina trebalo bi preraspodijeliti, a Marijan Cingula s njegove liste kaže: "Ako ćemo Termoplin prodavati, moramo znati u što ćemo uložiti".

Gostujući u današnjem eTV studiju, umirovljeni profesor Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta organizacije i informatike, a sada savjetnik rektora Sveučilišta Libertas i županijski vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka Marijan Cingula rekao je kako bi se prodajom Termoplina novac trebao preusmjeriti u gospodarske aktivnosti koje bi unaprijedile industriju.

- Je li interes vlasnika da se imovina koncentrira u rukama jednog od dva najveća ili da se postigne nešto drugo, teško je reći. Ako bi se danas prodao, to je prodaja kućnog srebra. To je trajna imovina koja nosi lijepu dobit svake godine. Za sada je Termoplin koka koja nosi zlatna jaja, lijepo je svake godine dobiti jedno jaje kroz dividendu, ali bilo bi zanimljivo da se vidi bi li Grad dobiveni novac upotrijebiti za nešto što bi građanima donosilo veću korist.

'Od seoske firme do respektabilnog poduzeća'

Nadalje, Cingula ķaže kako je istina da Grad ima više od 50 posto dionica, ali je jednako tako istina da nije na Gradu da se bavi distribucijom plina. Pohvaljuje i Ivana Topolnjaka.

- Ali, Grad se ne bavi distribucijom plina. S druge strane, manjinski vlasnik Termoplina s većinskim pravima u odlučivanju uspio je iz manje seoske firme napraviti veliko respektabilno poduzeće. To je zasluga dobrog vođenja. Je li u početku bilo nekih pogodovanja, primjerice preuzimanje instalacija od građana bez isplate obeštećenja, to je druga stvar. Na isti su način građani prošli s telekomunikacijama.

'Moramo uvesti alternativne izvore energije'

Na pitanje o energetskoj neovisnosti, Cingula potencijal vidi u solarnim panelima i vjetroelektranama.

- Bilo bi idealno da uspijemo postići energetsku neovisnost sa solarnim panelima i s vjetroelektranama, ukoliko je to moguće na ovom području, kao i s boljim korištenjem vodene energije. Ipak, na ovom našem kratkom području toka Drave mislim da smo mi već iscrpili ono što smo mogli te da moramo ići na alternativne izvore. To u budućnosti moramo ozbiljno odraditi.

'Varaždin treba birati vlast kakvu ima država'

Zaključno, Cingula kaže kako od lokalnih izbora "ne vidi bitne promjene u Gradu, dok u Županiji uočava strategijske promjene u pravcima razvoja".

- Ono što bih htio da se unaprijedi je suradnja između Grada i Županije. U Varaždinu su različite političke opcije. Idealno je da na vlasti bude ona koja je na vlasti na državnoj razini. Tada se politika vodi u interesu grada, a od države se nastoji izvući što više je moguće. Kada bi takva politika postojala na liniji grad-županija-država, tada bi Varaždin mogao dobiti još više. 

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao županijski vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka Marijan Cingula pogledajte ovdje:

 

Komentari