osvrt načelnika

Čistoća i načelnici još uvijek bez dogovora: 'Mi smo za njih kmetovi i seljaci'

HNS-ov načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec rekao je kako je očekivao da jedna od točaka dnevnog reda godišnje skupštine Čistoće bude o cijeni zbrinjavanja otpada, no nema je...
Objavljeno: 07.03.2022. 13:16

Zadnja izmjena: 07.03.2022. 13:16

Iako su krajem siječnja na svojim općinskim vijećima donijeli odluke da Čistoća i dalje vrši usluge odvoza komunalnog otpada, HNS-ove i HDZ-ove općine još nisu postigle dogovor s varaždinskom Čistoćom, na što su se osvrnuli načelnici u današnjem eTV Studiju.

Podsjetimo, devet HNS-ovih i HDZ-ovih općina zaprijetilo je raskidom ugovora s Čistoćom ukoliko dođe do povećanja cijena odvoza otpada najavljeno za 1. travnja. HNS-ov načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec rekao je kako je očekivao da jedna od točaka dnevnog reda godišnje skupštine Čistoće bude o cijeni zbrinjavanja otpada, no nema je. 

- Sigurno je da nam je to jedan bitan problem jer, kad se vratimo unatrag pet godina, zbrinjavanje komunalnog otpada bilo je beznačajno za domaćinstvo, ali i za jedinicu lokalne samouprave. Moramo plaćati reciklažno dvorište, zbrinjavanje azbestnih ploča, a neke općine plaćaju i odvoz građevinskog otpada. Nakupilo se toga 400 tisuća kuna, što nije beznačajno za naše male proračune.

'Ako treba, tražit ćemo novog koncesionara'

Dodao je i kako općine kao manjinski vlasnici već u startu nemaju velik utjecaj u izglasavanju odluka.

- Jesmo mi dioničari, ali gledajte, ja sam dioničar samo jedan posto, dok je Grad Varaždin 47 posto. Samo Grad Varaždin i Grad Ludbreg koji ima preko sedam posto mogu donijeti odluku i izglasati sve što je njima u interesu. Ako će trebati tražiti novog koncesionara, mi ćemo to uraditi - naglasio je Novoselec.

'Nazivaju nas seljacima, kmetovima'

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić složio se s Novoselcem ističući kako je najvažnija komunikacija Grada Varaždina kao većinskog vlasnika s jedicinama lokalne samouprave kao ostalim dioničarima.

- Ne može se Grad uvijek s visine odnositi prema jedinicama lokalne samouprave. To sad nije problem samo Čistoće. Oduvijek je bilo problema, mi smo, ono, seljaci, kmetovi i takvi su se izrazi čak i koristili, da imamo kmetovski mentalitet, to treba promijeniti. Znači, obaviti razgovor, uspostaviti komunikaciju i ono što je gradonačelnik Bosilj izjavio da je riješio smeće, da nitko nije mrdnuo prstom, to je čista laž. 

'Izabrali bismo Istera, ali uz potrebnu proceduru' 

Što se tiče imenovanja Brune Istera kao direktora Varkoma, Hranić ističe kako nemaju ništa protiv njega, no da treba biti provedena potrebna procedura kako ne bi došlo do eventualne penalizacije. 

- Mi smo svi legalisti, odnosno trebali bi biti i vjerujem da je isto i gradonačelnik Bosilj. Nismo išli bezveze sa zahtjevom da se očituju oko zakonitnog imenovanja direktora, konzultirali smo se s odvjetničkim uredom i nama nije uopće problem tko će biti direktor nego da on bude legalno izabran. Znam gospodina Istera osobno, kvalitetan je čovjek i svi načelnici su rekli da nije uopće problem, mi ćemo ga ponovno potvrditi, ali provedite proceduru da kasnije ne bi bilo problema oko penala s obzirom da se radi o sredstvima iz EU.

Cijelu emisiju u kojoj su gostovali načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić pogledajte ovdje:

 

Komentari